Taxar och lydnad

Video

Återigen lever myten om att taxar inte kan vara lydiga hundar kvar. Nu kanske någon tänker att vi inte ska uttala oss eftersom våra inte är världens mest väldresserade hundar, men jag har träffat många mycket fina och trevliga taxar med god lydnad och inkallning. Anledningen till att våra är som dom är, har mer att göra med att vi tagit dem som “tonåringar” och inte varit med och format dem från början. De har inte fått den socialisering de behövde och vi har inte lagt ner den tiden som krävs för att få dem att funka i flock.

En viktig anledning till att det ofta ser ut så här, att man tror att hunden inte går att lära, är för att man lever kvar i gamla tidens skola – där hunden ska åtlyda order oavsett vad den får ut av det. Ovillkorligt och utan att ägaren i någon större mån behöver anstränga sig för att få med hunden. Du får inte en självständig ras som taxen att lyda då och vill du var en sån ledare? En som kräver total lydnad utan någon belöning för hunden? I extrema fall anses avsaknaden av bestraffning vara “belöning” vilket det absolut inte är! Bestraffning/korrigering ska inte ens förekomma. Med lydnad menar man ofta inkallning i huvudsak. Sen kan jag även tänka mig att det varit så att en del taxägare inte ens försöker få lydnad på dom och istället skrattar bort deras beteende som något rastypiskt.

Hur får man då en tax att lyda? Ja du måste börja med att ställa dig frågan, hur rolig är du egentligen? Varför ska hunden vilja följa dig? Vad har du att ge som gör det värt för din hund att vilja vara med dig? Att du är den som ger mat eller låter den rastas duger inte. Det är grundläggande behov och det är liksom inte en anledning i sig.

Om du vill att din hund ska se dig som en stark, tydlig person som löser situationer som hunden känner sig osäker i, så måste du agera därefter. Du kan alltså inte utsätta hunden för situationer den inte klarar av, som t ex mycket av CM (hundpiskarens program går ofta ut på detta) och andra TV-coacher använder sig av. Du ska inte provocera fram en situation där du sedan korrigerar när hunden gör fel. Tvärtom. Du som ledare ska ju skydda hunden från vad den är rädd för och bygga upp en trygghet och träna i sådana steg att hunden lär sig att komma över sin osäkerhet.

Som valp kan man börja med att lära hunden sitt namn och namnet ska alltid vara positivt betingat! Man ska aldrig använda namnet när man är arg på hunden. Säg valpens namn och belöna med lek/godis/beröm/klappar.

När hunden kan sitt namn kan man börja träna hunden i att följa dig. Alltid ropa på hunden när den redan är på väg mot dig, belöna med lek eller godis. Låt hunden förstå att varje inkallning innebär mer kul, inte slut på det roliga. Vem vill komma då? Så kalla in, lek, släpp iväg igen osv.  Sen börjar man utan störningar, inomhus t ex. Fick ett bra tips från en jakthundsägare att använda visslan varje gång hunden får mat. Sedan kan man använda visslan för att kalla på hunden och ge den belöning. Men man måste börja i liten skala, inte på 30 m avstånd när hunden redan jagar grannens katt. Lina på ute tills man börjar få kontroll på inkallningen. En hund som under jakt ska lära sig avbryta och komma tränar man ofta på samma sätt – kalla in, berömma/belöna och släppa tillbaka. Så att hunden förstår att jakten inte är slut. Man kan även koppla hunden gå till ett annat ställe och släppa igen.

Vi ska börja om inkallningsträningen på Alf och Theo då vi har slarvat en del. Vi använder vissla och det har funkat bra på Alf. Theo har inte samma relation till oss, ännu, så han tycker många saker är mer intressanta än husse och matte. Till vår hjälp håller vi på att göra eget, nyttigt men smaskigt hundgodis.

Så mitt råd till taxägare är börja tidigt och tänk om! Du kommer mycket längre om du hela tiden är en vänlig människa för din hund. Nej, man behöver inte använda bestraffning, alls i sin hundträning. Det har sällan effekt överhuvudtaget. Hunden förstår inte varför den blir bestraffad och den kan heller inte generalisera.

Förbudsträning behöver man i den form att man lär hunden ordet “nej”, för att undvika att hunden äter saker den inte ska, eller på andra sätt drar iväg. Även förbudsträning lärs in med belöning. Sätt en skål med godsaker i, hundra hunden med handen framför från att nå den om den försöker – säg nej.  När hunden sätter sig eller inte längre vill fram till skålen, belöna med annat godis från handen eller på annan plats. Hunden lär sig att den alltid får något för att göra det du säger. Det här är Alf och Theo rätt bra på. Theo är dock så snabb utomhus att vi sällan hinner säga nej innan han svalt nåt. Som tur är är det inte så ofta han tuggar på saker.

Här är några bra inspirationsfilmer om inkallning (Engelska). Klicka på länken i videon så spelas den upp på Youtube.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Klickerträning för alla

Video

Även colombias militär har förstått att klickerträning och belöning funkar mycket bättre på hundar än traditionell träning. De använder kanske klickern på ett annat sätt än vad som är brukligt men de belönar och det är trevligt att se!

Kan inte länka till filmen specifikt men här är deras FB sida.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Våran Theo

Video

Det här är vår Theo tax. Han är alltid igång, nästan. Korta stunder sover han i sin bädd eller tuggar ben men så fort man rör sig så är det detta tillstånd han är i 🙂

Det bästa med Theo är:

  • Hans glädje
  • Hans tokigheter
  • Hans vänlighet
  • Hans tillgivenhet
  • Hans mysiga sida när han bara ligger mot en och snarkar
  • Hans busiga sätt
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Provar nya övningar (Film)

Video

Här är en film från dagens träning. Testar extern belöning för första gången så vet inte om vi gör rätt. Testar att göra skiften med Alf.

Sen fick dom busa lite och gå en kort agilitybana. Det var uppskattat efter skitvädret som är ute.

DSC_0845 DSC_0850 IMG_1252

Alf lyckades med något idag han vägrat göra tidigare! Han tog en apport i munnen! Halleluja! 🙂

Bildbevis:

DSC_0855

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Hur gör djur?

Video

Tycker denna video är intressant. Hundar som avbryter katternas bråk. Antagligen en flockgrej – det är obalans mellan några och då måste de andra ingripa MEN se hur snabbt de sedan agerar som om inget har hänt. Hur många hundägare går inte och gormar på hunden länge efter något har hänt? Vi människor har ju en tendens att hålla kvar vid saker och älta dom. Se hur snabbt djuren löser en situation utan att trycka ner, hålla fast eller slå.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Simträning

Video

Idag har vi varit och simtränat igen. Theo tycker att det är så kul!

IMG_0973 IMG_0974 IMG_0975 IMG_0976 IMG_0980 IMG_0982 IMG_0983

 

En hejjare är han på att simma nu. 20 minuters pass fick han.

Alf är mer osäker men han gör framsteg. Han vågar sig ut i mitten av bassängen och han simmar lugnare. Han paddlar dock väldigt ojämt med bakbenen.

141108 IMG_0986 IMG_0990

 

Det blev immigt i slutet av passet. Nu sover dom gott på soffan! 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"