Trick&Trams

För nytta och nöje. Många användbara beteenden kommer från just trick och trams som underlättar vid t ex hantering eller veterinärbesök då du lär dig styra hunden med hand/fot/röst signaler.

Du kan lära hunden att hämta något från en låda, städa upp efter sig eller spela memory. Det är inte bara roliga trick i sig att visa upp utan också bra hjärngympa för hunden att räkna ut vad den ska göra.

Nivå 1 TimingNivå 2 MetoderNivå 3 MotivationNivå 4 Bygga på redan kända beteenden
Vi går igenom och tränar upp timingen, som är den viktigaste faktorn för att hunden ska förstå exakt vilket beteende som ger belöning. De olika metoderna som finns för att lära hundar olika beteenden och i vilka situationer de är lämpliga. Hur du bygger du upp och behåller hundens motivation till träning.Utveckla de enklare beteendena till mer komplexa och sammansatta beteenden.
Hur långt vi kommer per träningstillfälle är olika beroende på hundförarens förkunskap och den individuella hunden. Min tanke är att försöka nå 1 nivå per träningstillfälle. Träningspaketet: Trick&Trams innehåller 4 hundträningstimmar. Det går givetvis bra att boka enstaka hundträningstimmar när det passar också.

Vi varvar teori med övningar under hela passet och ger hunden de pauser den behöver däremellan.

Vikten av trick

Varför ska man lära sin hund olika trick och konster? Den behöver ju inte kunna detta. Är det något jag lärt mig så är det hur viktigt och nästan livräddande det kan vara att hunden kan göra ”trick” tillsammans med dig. Det är inte bara tricket i sig hunden lär sig när ni tränar – det är handsignalen, det är kroppskännedomen, det är beteenden som går att sätta ihop till nya ”kombinationer”. Du lär dig också bli bättre på att läsa av din hund.

Vi hade själv stor hjälp av att Theo kunde olika trick när han fick smärtkramp i ryggen. Han skrek när vi tog i honom så hos veterinären kunde jag be honom lägga sig på sidan utan att jag behövde röra honom, genom att använda kända handsignaler. Det var nog det skonsammaste för både honom och för oss. Mindre risk för bett eller andra olyckor och minskade säkert stressen hos Theo som hade så ont. Jag tycker att det viktigaste är att komma ihåg att alla hundens beteenden är kommunikation. Bestraffa aldrig kommunikation.