Jag som tränare

Hej!

Som ny hundägare 2010 gick jag min första vardagslydnadskurs via en lokal kennelklubb. De första instruktörerna var en man och kvinna med lång erfarenhet av brukshundar. De förespråkade en konfliktfri och belönande kommunikation med hunden, inga ryck i kopplet, inga ”föreläsningar” eller ”skäll” på hunden. Det kändes som att vi jobbade med våra hundar, inte emot. Hundträning blev så himla roligt redan från början!

Jag fick vara taxägare i 13 år med Alf och Theo. De fick somna in i mars 2022 efter lång tids sjukdomar och krämpor. Så mycket dom har lärt mig och så mycket jag har att tacka dom för! När vi skulle skaffa tax fick vi de klassiska kommentarerna som ”det är det tjurigaste du kan ta hem” och ”det går inte lära en tax att sitta” – stilen. Så fel alla dom hade! Det handlar inte om djuren kan lära sig – det är inbyggt i dem alla. Det handlar om hur DU som ägare lär ut – och vilken lön DU betalar för utfört arbete. Skulle du arbeta under dåliga avtal?

Det går att lära djur att göra olika beteenden på flera olika sätt. Jag väljer positiv förstärkning och klickerträning som är etiskt, vetenskapligt bevisad som effektiv för inlärning och framförallt för att det är så roligt att se en glad hund som gör sitt bästa för att försöka klura ut nästa steg. Du får en hund som blir bra på problemlösning, som vågar ta för sig och prova nya beteenden och som visar sann livsglädje. För mig finns det inget annat sätt att träna på.

Om vikten av tricks och trams!

Varför ska man lära sin hund olika trick och konster? Den behöver ju inte kunna detta. Är det något jag lärt mig så är det hur viktigt och nästan livräddande det kan vara att hunden kan göra ”trick” tillsammans med dig. Det är inte bara tricket i sig hunden lär sig när ni tränar – det är handsignalen, det är kroppskännedomen, det är beteenden som går att sätta ihop till nya ”kombinationer”. Du lär dig också bli bättre på att läsa av din hund. Vi hade själv stor hjälp av att Theo kunde olika trick som att ”spela död” (lägga sig på sidan) när han fick ett krampanfall i ryggen. Han skrek när vi tog i honom så hos veterinären kunde jag be honom lägga sig på sidan, eller andra positioner som veterinären ville, utan att jag behövde röra honom, genom att använda kända handsignaler. Det var nog det skonsammaste för både honom och för oss! Mindre risk för bett eller andra olyckor och minskade säkert stressen hos Theo som hade så ont.

Det viktigaste tycker jag är att komma ihåg att ALLA HUNDENS BETEENDEN (ljud som att morra, kroppsspråk och svansföring, öronens position, ögonkontakt eller avvärjande ögonkontakt osv) ÄR KOMMUNIKATION (dvs det säger något om hur hunden uppfattar den situationen och miljön och/eller dig i den situationen). BESTRAFFA ALDRIG KOMMUNIKATION!

Jag hoppas Du kommer få lika stor glädje i Din hundträning som jag har haft med mina, nu änglahundar. Din hund kommer garanterat tycka klickerträning är roligt och vilja vara med varje gång. Theo dansade när klickern kom fram! En sådan träningsglädje är guld värd. Jag är heller inte så kräsen: har du en kanin, en häst eller en höna du vill lära trick så hör av dig! Klickerträning fungerar utmärkt även för andra djursorter.

Till vardags jobbar jag som kurator på Sunderby Sjukhus och träffar människor med olika fysiska och psykiska sjukdomar. Jag är även verksamhetsutvecklare.

Hoppas vi ses snart!

Sofia Sundvall