Om bloggen

Historien om Alf skapades när vi hämtade hem vår första hund i april 2010. Det var husse som ville ha tax när vi bestämt oss för att skaffa hund. Husse är uppväxt med golden retrievers men mattes familj har aldrig kunnat ha hund pga allergi.

Matte var väldigt tveksam till att skaffa tax. Små hundar är ju skälliga, svåruppfostrade och lätta att trampa på. Men eftersom jag inte hade någon erfarenhet av taxar så gick jag med på att åka och träffa uppfödare och prata om rasen. Vi besökte två kennlar och gick på en taxutställning 2009. Efter detta insåg vi att det var ju den perfekta rasen för oss. Det var allt vi ville ha i en hund: familjekära, älskar att vara utomhus och följer med på allt du hittar på. De är lätta att ha med sig och påhittiga. Så vi bokade en valp hos en uppfödare i samma stad. Det skulle visa sig att tiken inte fick en valp åt oss tyvärr så vi letade upp taxklubbens hemsida och valphänvisningarna där.

Vi hittade Alf på en annons via rasklubbens hemsida och kontaktade uppfödaren. Han bodde då i Höör, ca 250 mil ifrån oss. Alf var då fem månader gammal och sökte nytt hem tillsammans med sin bror Assar. Uppfödaren hade först tänkt behålla Alf men insåg att hon inte skulle orka då hon ville behålla den enda tiken i kullen också, Alice. Vi bokade Alf trots att han bodde mer än 200 mil ifrån oss. Vi tog referent på uppfödaren via pappans kennel, Yamyams. Maria intygade att det var en fin kull och att valparna var trevliga individer. Så i april åkte vi ner med flyg till Stockholm och sedan hyrbil till Höör.

De var så söta Alf och Alice som då bodde kvar hos sin mamma. Alf var en ranglig unghund men väldigt kelig och la sig mellan mig och husse på en gång. Uppfödaren sa att han inte gjort så med någon annan som varit hem till dom. Så han förstod nog att han skulle få oss som ett nytt hem. Det var känslosamt för både uppfödaren och oss när Alf skulle följa med oss. Hur tröstar man en hund som saknar sin familj och trygghet? Han följde med oss i bilen utan problem. Vi stannade många gånger för att rasta och vid ett av stoppen så började han vifta på svansen när husse kom gående mot oss. Då visste jag att det skulle ordna sig.

Alf på utställning i Ökx
En ung Alf under utställningskarriären

Flygresan hem gick också bra. Alf var precis på gränsen för att få flyga i kabinen med oss i en specialväska. Han tog flygresan bättre än bilresan faktiskt.

2013-02-16 tillkom Theo till vår familj. En då 8 månders taxvalp som hamnat i fel händer och varit utsatt för hemska saker innan uppfödaren lyckades köpa tillbaka honom. Han var då mager och rädd. Mattes kompis hittade Theo på en annons som hon skickade till oss. Vi svarade snabbt och Theo kom med sin uppfödare och tiken till oss på besök. Han har stannat sedan dess. Theo är renrasig men utan stamtavla och inte registrerad i SKK så han räknas som blandras. Därför får han inte ställas ut eller tävla i vissa grenar. Han är kastrerad, vilket han var innan han kom till oss.

Lilla studsbollen

I bloggen skriver vi om allt som händer i vardagen,  träning, kurser, hundträffar och på promenader. Jag försöker vara så ärlig som möjligt. Att vara hundägare är inte en dans på rosor. Även om jag läser allt jag kommer över som har med hundträning att göra och även om jag teoretiskt vet hur jag borde göra så måste man vara ärlig och erkänna att det går inte alltid som man vill. Därför får ni även läsa om de problem vi stöter på i vardagen. Just nu handlar det mest om ett problem och det är att möta hundar på promenaderna. Alf är osäker och kan göra utfall, Theo har lärt sig av Alf att skälla på andra hundar och cirkusen är igång.

Vi älskar ju så klart Taxen som ras och är engagerade i rasklubben. Det roliga är att många människor man möter har erfarenheter av taxar. En del har dock mindre smickrande fördomar om taxar som skälliga, bitiga eller envisa. Klart de kan vara det också men många gånger handlar det om människans sätt att hantera sin hund. Vi vill i bloggen visa på positiva sätt att jobba med sin tax för att få ett harmoniskt liv och en nöjd tax. Vi är inte utbildade instruktörer eller på annat sätt professionella utan vanliga hundägare med ett brinnande intresse.