The Carrot man

Precis som inom hundvärlden så har händer det även positiva saker inom hästvärlden. Många känner nu mer till begreppet “Natural horsemanship” som baseras på etologisk forskning om djurs beteenden. Här är en man som kallar sig för “the carrot man”. Se ett inslag om honom här.

I inlägget vill de få det till att han har en ovanlig och unik metod och att detta är något nytt. Så är inte fallet. Det har funnits länge men inte varit lika känt som de traditionella och mer kravbaserade metoderna.

Idag förstår fler och fler att du måste få en avslappnad ridning och en häst som hittar sin egen form. Ingen häst är den andra lik, rent anatomiskt. Det får du inte genom att dra ihop den antingen med muskelstyrka eller med diverse olika hjälptyglar. Vill du få en avslappnad häst som kan utföra svåra samlingar så måste du låta hästen finna denna bärande hållning själv. Hästen måste även få bygga upp sina muskler över tid och få chans till återhämtning, precis som idrottsmän.

I dag förstår också de flesta kloka människor att hästen inte gör något för att jävlas (precis som hos hundar). Om hästen inte utför en övning beror det antigen på smärta, skada/obehag eller på för högt ställda krav och obehagliga/hårdhänta hjälper.

Pat Parelli är ett känt namn för den som vill googla mer om ämnet. På facebook kan jag varmt rekommendera mannen som heter Manolo Mendez Dressage  . Se på hans illustrativa bilder, där han tydligt visar musklerna och ledernas och skelettets plats i hästkroppen när den rör sig. Då får man förståelse för att “dra ihop” hästen inte fungerar och gör mer skada än nytta!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “The Carrot man”

 1. Terése

  Jag följer utvecklingen när det kommer till hästar och hur en tränar dessa, tycker det är superintressant. Har hästtokar i familjen nämligen, och har alltid tyckt det är märkligt hur mycket våld och allmänt smartsamma metoder så även den mest hästkäre brukar på sin älskade häst. Men nu vänder vindarna, äntligen! Finns även videor uppe på hur en lätt kan klicka in hästen och få den att bete sig bättre när en gör saker med den som måste göras. Typ, gå in i boxen, bete sig kring mat och få hovarna omskötta. Går det att köra klickerträning med höns, getter osv, så är det klart det går med häst ockå. Att det skall ta så lång tid för detta att spridas är dock väldigt märkligt. Men nu går det snabbt framåt iaf 🙂

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Bättre sent än aldrig iaf! Jag är glad att vi varit hyfsat varsamma i de stall där jag har ridit. Klart vi också har använt oss av gamla skolan men inte tvingat in hästar i transport t ex som många gör med band bakom osv. Många av de jag mött är väldigt mjuka i sin hantering och i sin ridning. Men så klart behöver det bli bättre på många håll. Framför allt på ridskolorna, det är ju där många lägger grunden för framtiden!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.