Veterinären ryter till

En intressant artikel om hur människans strävan efter perfektion blir till djurplågeri.

Läs nyheten här. Med tanke på att detta är skrivet 2009 och väldigt lite har hänt sedan dess så är det högst aktuellt! Avel går så fort att på några få generationer går många saker att rätta till om man vill.

Kalmar 2009-04-01 |

Suzanne Sandquist, veterinär och vd för Kalmar djursjukhus, är upprörd över att rasaveln har gjort hundarna så tillgjorda att de måste opereras.

– Vi ser avarterna hela dagarna här och vi tar konsekvenserna. Det är så jäkla onödigt. Ur veterinär synpunkt är det otroligt upprörande, säger Suzanne Sandquist, veterinär och vd på Kalmar djursjukhus.

Sluttande ryggar på schäfrar som avlas fram av estetiska skäl på bekostnad av hundens förmåga att gå är bara ett exempel.
– Det är inte ju ens vackert. Och bassethunden. Där tycker jag fortfarande att det inte är så mycket bättre i Sverige än någon annanstans. De har så långa öron så de snubblar på dem.

Att det inte skulle förekomma inavel på svenska kennlar håller hon inte alls med om. Det har bara ett finare namn, linjeavel, och är mycket vanligt bland uppfödare, menar Suzanne Sandquist. Hon tycker att de som ska bearbetas för att få till stånd en förändring för friskare hundar är utställningsdomarna. Så länge som sjuka men ”rastypiska” hundar får utställningsmässiga fördelar gentemot friska tror hon inte att problemen kommer försvinna.

Den hjärnsjukdom som kan drabba Cavalier spaniel har hon sett fall av även i Kalmar. Det kallas för cavalierklåda eftersom hundarna kliar sig väldigt mycket på den sida av huvudet som de har ont.

Det hon tycker är bra i Sverige jämfört med i England är att problemen inte sopats under mattan. Men hon tycker inte att det gjorts tillräckligt.
– Vi veterinärer har påtalat avelsproblemen under många år. Det är otroligt upprörande att hundavel sker på bara utseende i stället för funktion”.

Ja det är tragiskt att se Bassethounds som är jakthundar, med så mycket överhäng på skinnet att de inte kan gå. Magen släpar i backen och ögon och öron hänger långt nedanför där de borde vara. Fruktansvärt!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad , | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Veterinären ryter till”

 1. Lisa

  Minns en utställning jag var på. Blev ett himla liv vid schäferringen en bit bort. Inte hundar som bråkade, utan ägare som tjafsade med domaren. De har blivit sura då han skickat ut ett flertal ekipage ur ringen då han inte hade intresse av att döma räkstjärtar utan ville se riktiga schäfrar. Yey för såna 🙂
  Och cavaliererna… Vet en kennel där man medvetet producerar kull efter kull på hundar vars gener borde sättas stopp för. Varpå flertalet valpar med tiden visar sig insjukna av diverse (allergi, blåsljud innan 1 års ålder, syringomyeli, etc). De enda som aktivt gjort nåt och visat vad de tycker är rasklubben som uteslutit ägaren av kenneln. Men jag ser fortfarande annonser i tidningarna om nya valpar. Fruktansvärt trist.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Modigt av den domaren! Ja det är tragiskt när man inte bryr sig om djurens välbefinnande utan bara ska ha ut valpar, vad får man ut av det egentligen? Alla som köper valp av en sån “kennel” kommer ju ha negativa åsikter om dem om hundarna blir så sjuka, och sådant sprids. Vill man bli omtalad på det viset? Uppenbarligen bryr de sig ju inte i djurens lidande…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.