Ny inspiration

Har investerat i en bok i hopp om lite ny inspiration. Har läst lite inledning och förstått att det handlar inte om att använda klicker, det handlar om klickerträning i sin helhet. Klickertänket. Klicker är det enda jag inte gått någon kurs i utan har helt enkelt försökt lära mig själv. Läst på, kollat youtube osv. Så jag har en del att lära mig. Fick köpa boken begagnad av en kompis som sålde den.

Hoppas på spännande läsning och nya insikter. En recension kommer senare så klart och kommer då ligga under “Boktips”.
klickertraningfordinhund

Skillnaden mellan “klickeranvändning” och “klickerträning”:

Klickeranvändning

Med klickeranvändning menas att Du använder Dig av klickern i Din träning. Klickern är bra på det viset att Du kan förstärka beteendet omedelbart, oftast snabbare än Du hinner belöna. Ju tätare inpå det önskade beteendet den positiva upplevelsen kommer desto större sannolikhet att just det önskade beteendet förstärks. Du kan använda klickern oavsett om Du använder Dig av klickerträning/klickermetoden  eller endast för att få en bra ”timing” på belöningen.

Klickerträning

Men klickerträning är egentligen helt oberoende av en en dosa/klicker/visselpipa. Det handlar om att förstärka ett beteende utan att locka/visa hunden vad den ska göra. Istället inväntar Du ett visst beteende och förstärker det så fort det kommer. Du kan t ex använda dig av saker hunden redan gör i vardagen, förstärka det och sedan lägga på ett kommando för att kunna upprepa beteendet när Du vill. Hundar kan redan sitta, bära föremål, ligga, vänta, springa osv och det kan man utnyttja i träningen. Genom klickerträning får hunden själv fundera ut, bli kreativ och nyfiken. I Klickerträning läggs fokus på att snappa upp det lilla bra hunden gör och förstärka det, ibland i kedjor istället för att bestraffa bort oönskade beteenden.

Använder du klicker i din hundträning?

 • Jag använder klicker som redskap (67%, 4 Votes)
 • Jag använder inte klicker men skulle vilja (17%, 1 Votes)
 • Annat (17%, 1 Votes)
 • Jag klickertränar enligt helhetssynen (0%, 0 Votes)
 • Jag är klickerinstruktör (0%, 0 Votes)
 • Min hund är rädd för klickerljudet (0%, 0 Votes)
 • Har aldrig hört talas om klicker (0%, 0 Votes)

Total Voters: 6

Loading ... Loading ...
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

5 Svar på “Ny inspiration”

 1. Victoria

  Jag använder klicker ibland. Det beror helt på vad vi tränar. Ibland så känner jag att jag behöver precisera och då använder jag klicker.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja så är det för mig också. Försöker alltid ha klicker när jag tränar trick eller små grejer men när jag kommit in i boken en bit ska jag försöka att även använda det på andra beteenden än just trick 🙂

   Svara
 2. Erika

  Får en skryta och berätta att en gått Canis klickertränarutbildning 🙂 (och att en har den boken). Joråsåatt… Men jag mixar faktiskt – tränar även med hjälper. Shaping är inte det lättaste liksom. Klickerträning är annars suveränt för labbarna. Pudel kan bli både stressad och frustrerad av shaping faktiskt.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Wow Coolt! Tyvärr är alla såna utbildningar så långt borta (när man bor i urskogen i Norrland). 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.