Ledarskap och hantering

Blir alltid lika illa berörd när människor tvingar sina hundar till hantering vid t ex kloklippning, bad eller annan hantering med motivering att “det stärker ledarskapet att visa vem som bestämmer” och “hundar måste acceptera vissa sker vare sig de vill det eller inte“. Det första stämmer överhuvudtaget inte alls. I det andra ligger en viss sanning – ja hundar måste i viss mån acceptera att bli hanterade, det kan till och med rädda livet på hunden. Men varför kan man då inte istället för att tvinga sig på hunden, göra situationen till nåt som hunden uppfattar som trevligt?

När det kommer till kloklippning så finns det betydligt trevligare sätt att hantera hunden och göra kloklippningen enklare än att trycka ner, hålla fast eller nypa/gorma på hunden. Ta det stegvis. Börja med att massera hunden när den ligger på sidan eller på rygg. Stryk på hunden och prata lugnande. Låt klotången ligga brevid. Klipp en klo och fortsätt massera. Går hunden iväg så låt den. Klipp en annan klo senare. Då tvingar du inte hunden till något och hunden kommer sannolik inte att att förknippa klotången med tortyr (en del hundar överdriver kanske sina reaktioner genom att skrika). Det stärker ledarskapet skulle jag säga då du inte blir orsaken till obehag. Så ta dig tid!

Med godismotiverade hundar kan man klicka in klotången/klippning/kamming osv. För en del funkar det att göra det till en lek. Gör det till träning och belöna för alla steg hunden tar som underlättar kloklippning. Gör man rätt kan man få en hund som sätter tassen i handen på dig och sitter stilla när klippningen pågår. Ha även förståelse för om hunden har blivit klippt i pulpan någon gång. Det är ingen katastrof men det känns ändå för hunden och det kommer den så klart ihåg.

Med Theo klipper vi en tass åt gången. Sen får han gå. Allt för att undvika konflikter. Det går lättare för varje gång och vi slipper bråka om det.

Samma sak gäller för bad, hantering av okända (inför tex veterinärbesök) osv. Gå långsamt fram och belöna istället för att bli arg så kommer du mycket längre. Ja det kan ta lite längre tid de första gångerna men du vinner ju igen den tiden på att slippa ta fighterna varje gång. Just att träna okända att röra vid hunden är bra, just inför t ex veterinärbesök. Alf har ju haft svårt för detta, bland annat därför vi slutade ställa ut för han tyckte att domare var otäcka. Vi har låtit olika människor klappa på honom, stryka på honom osv genom att belöna när han står kvar och låta han gå ifrån om han tycker det är obehagligt. Han tycker fortfarande inte att det är helt ok att folk närmar sig honom men han accepterar att bli ompysslad av andra och han accepterar att bli hanterad vid veterinärbesök.

Kom ihåg att genom tvång skapas bara motstånd! Ett motstånd mot dig och det kan aldrig bygga ett förtroendefullt ledarskap.

Det var min åsikt om det hela.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

5 svar på ”Ledarskap och hantering

  1. Ett bra tips är att sätta hunden i ryggsäcken och känna igenom kroppen och belöna med godis när hunden är stilla. Där kan man även lägga till tången och öva på att hunden är stilla när tången är vid klorna. Mina hundar har förtroende när de läggs på rygg och ska klippa klorna på men jag lägger även fram godis och gör som med ryggsäcken fast de ligger på rygg. Jag tycker inte det är fel att lägga på rygg ( i detta sammanhang) då det inte görs i bestraffningssyfte. Men jag tränar ryggsäcken väldigt mycket. Men skulle min lilla valp morra vara obekväm i att ligga på rygg då skulle jag välja att klippa hunden ur en annan position. Vi vill så gärna att hundar ska ligga på rygg det är såklart bekvämt, men jag håller med dig. Det är inte bara att köra på när hunden är obekväm det kan bli en fara faktiskt! Mycket av anledningarna till att det gått så bra med kloklippning för mig på mina hundar är för min uppfödare börjat klippa klorna innan de kommer till valpköpare så vanan finns.

    • Ja så länge man inte tvingar eller håller fast hunden. Hunden måste få kontroll i en obehaglig situation och kunna gå därifrån.

      • Ja precis det beror ju även på hur man känner när man klipper klorna även. Jag känner mig väldigt lugn när jag gör det så de tycker det är väldigt mysigt mina hundar:). Min äldsta hund som bor hemma hos mina föräldrar tycker inte om att klipps klorna på han ligger inte på rygg han står upp. Man måste känna sin hund och veta hur den känner 🙂

    • Jag tycker ändå det går framåt – att fler och fler väljer att träna utan tvång. Men visst blir man ledsen att dessa gamla myter lever kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.