Stora kedjors makt

Blev bekymrad när jag fick reklam från en stor djurbutikkedja där de gör reklam för och säljer Antiskallhalsband, med texten att hunden får en “ofarlig” men obehaglig dusch.

Som jag skrivit om tidigare är antiskallhalsband absolut inget som hör hemma i hundträning. Du har ingen kontroll över vad hunden uppfattar att den bestraffas för. Hunden behöver inte uppfatta att duschen kommer för att den skäller – den kan lika gärna uppfatta det som att varje gång den hör ett ljud utanför lägenheten så får den en dusch = hunden går och stressar upp sig och är orolig över att det ska låta utanför för då får den en dusch. Kommer ni ihåg historien om hunden som var på väg mot vattenskållen och skällde – fick en dusch – och sen blev rädd för vattenskålen.

När stora kedjor gör reklam för såna verktyg och får det att låta som något helt ofarligt och något som alla kan använda lite till vardags lockas många att tro att det är ett ok sätt att träna sin hund. Det är inte ofarligt och det är inte utan konsekvenser. Man får kanske inte det resultatet man tror. Man måste alltid ta reda på varför något sägs fungera och på vilka grunder. Kunskap är viktigt för kom ihåg:

Där kunskapen tar slut tar våldet vid

De flesta människor vill ju sin hunds bästa och vill absolut inte göra något som hunden mår dåligt av. Att använda antiskallhalsband gör man nog av okunskap i så fall – eller av ren frustration för att man själv saknar andra alternativ att hantera situationen på. Ja det finns säkert de som hävdar att detta verktyg har fungerat på deras hund. Hunden har slutat skälla. Men hur mår hunden? Syns stress alltid utanpå? Du har i så fall lärt hunden att den inte får kommunicera. Hunden kommunicerar ju till viss del genom skall. Den kommer troligtvis inte våga skälla särskilt ofta. Har du dessutom en jakthund som du vill ska skälla i skogen men inte hemma är det ju än märkligare om man väljer att använda sådana verktyg.

Jag tycker det är oetiskt att använda sig av såna “verktyg”. Har man hund får man räkna med att den kan larma lite nu och då. Om man nu tycker hunden larmar i tid och otid för man lägga ner tid på att träna hunden att förstå när den bör larma och när den inte behöver göra det. Det går att göra. Det handlar bara om ägaren och hur mycket engagemang man lägger ner i sin träning. Alla hundar går inte att träna med samma metoder så här är några olika förslag:

 • Berömma hunden när den skäller med ett litet “Ja bra, nu har jag hört”, funkar för vissa då de vet att husse/matte har koll på läget.
 • Motbetinga – ljud som hunden skäller på = gå och lägga sig i sin bädd (eller annan plats man vill) och få godis/lek/beröm osv. Detta får man träna i flera steg. Man måste även ta reda på i vilka situationer hunden skäller så man kan rigga upp dom ljuden och träna kontrollerat innan man tränar i skarpa lägen (då man inte själv är förberedd).
 • Ta bort hunden från dörren när den skäller. Belöna och berömma när hunden slutar.
 • Finns belöningsleksaker för distansträning som kan funka t ex Ready treat eller treat train.

Finns många fler sätt men det är några enkla att börja med. Ge det tid och tålamod. Läs även detta superbraiga inlägget från Djurtränarbloggen om Relationskontot.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Ett svar på “Stora kedjors makt”

 1. Karin

  Bra tips 🙂 Ja, visst är det trist när våldet tar vid. Läste SBK precis om att man upptäckt på en klubb att någon använt sig av otillåtna medel som stackel.

  Svar: Ja visst är det kul med agility, men varför skulle du inte kunna träna det med dina hundar? Det går ju att ha hindren på väldigt låg höjd 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.