Dagens sanning

Sanningens ord av våra tränare på Forma hundcenter! (Snott från Fb).

God morgon! 

Så här över morgonkaffet funderar jag på “sanningar” som florerar bland hundfolk. En är “hundar mår bra av bestraffningar”. Hm gör de?
Gör du? Om du gjort fel på jobbet och chefen dundrar in och skäller ut dig, mår du bra då? Eller om ett barn blir instängt på sitt rum för att hen har gjort något bus, mår det barnet bra då? Nä knappast det är ju ganska självklart eller hur?
Men, säger förespråkarna för bestraffning, en hund mår bra av att lära sig vad som är rätt och fel. Nja gör den det? Det är väl snarare DU som mår bra om hunden gör rätt? Men visst vissa regler måste hundarna följa för att passa in i vårt samhälle. Men då är frågan: lär sig hunden vad som är rätt genom att bestraffa det som är fel? Nä på sin höjd lär den sig vad som är fel mest troligt hittar den nya vägar att undvika obehaget och det behöver inte vara vägar du tycker är ok. Ex hunden drar i kopplet för att den vill framåt. Du rycker i kopplet. Ok det gjorde ont så hunden kanske inte drar däremot vill den fortfarande framåt och i iver och frustration kanske den börjar hoppa, bita, skälla. …
Fokusera på vad hunden SKA göra, visa vad du vill, belöna när den gör rätt och hunden kommer att vilja göra rätt och både du och hunden mår bra.

Slutsats: nej en hund mår inte bra av bestraffningar.”

Där med basta!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.