Att ha kul och aktivera sig och hunden

Som jag tagit upp en del om i tidigare inlägg så är aktivering av både hund och ägare viktigt för att mår bra och ha en frisk kropp. Särskilt taxar behöver ju hållas i god kondition med tanke på riskerna för eventuella överbelastningar och diskbråck.

Generellt ser man många som är ute och joggar med sina hundar nu när snön smält. Andra cyklar med hunden och några simmar och går i skogen. Tror de flesta hundar motioneras på ett bra sätt, även om de är sällskapshundar. Att bara gå koppelpromenader bygger inte upp hundens kropp tillräckligt, speciellt om man går på asfalt så kan det slita mer på hunden är vad det ger i motionssyfte. Vissa hundar märker man direkt om de är understimulerade, de kan börja bita på saker eller som Theo, skälla och dra i en. Andra hundar visar inte lika tydligt att de behöver motion. De kanske till och med tycker om att ligga ”på sofflocket” 🙂 Alf föredrar ju att sola framför att röra på sig. Det är dock lika viktigt att även dessa hundar får motion. För att öka motivationen krävs att man är lite påhittig, kanske provar olika aktiviteter och ser vad man fastnar för.

Vad som är bra och tillräcklig aktivering beror mycket på vilken hund man har, ras och aktivitetsbehov samt om hunden är ung och frisk eller äldre och stelare. På den föreläsning som Öntk (Över norrlands taxklubb) ordnade i samband med årsmötet fick vi veta av en sjukgymnast att det bästa för de flesta hundar är att gå promenader i skogen. Och då ska det vara skritt. Hunden ska använda sin ”fyrhjulsdrift”.

Hittade en bra artikel som ni kan läsa här, om olika sätt att aktivera sin hund på.

Själv försöker vi hitta bra aktivitet vilket inte alltid är lätt. På vintern får vi mycket snö vilket innebär att det blir begränsningar i var man kan gå och vad man kan göra. Samtidigt öppnar det för nya möjliga vägar som att springa på isen! Det älskar våra taxar. Själv får jag inte jogga pga diskbråcket. Har testat inlines men är för ostadig för att våga åka med hundarna. Ska till nästa vinter prova åka skidor men sjukgymnasten varnade för att den vanligaste skadan på norrländska hundar vintertid är avkapade senor pga vassa stålkanter på skidorna! Vi har ju försiktigt börjat cykla med hundarna nu. Vi är extra försiktiga eftersom Alf fått en cykel över ryggen tidigare i en olycka (dock stillastående cykel).

Det som vore roligt att prova är ju Canicross (men då måste man kunna löpträna) som är en tävlingsform där hunden springer före husse/matte i en lina i terräng. Ser jätteroligt ut. På Häromi kan man hitta bra aktivieringsgrejer, tex midjebälte för den som vill träna med sina hundar.

 

På fredag ska våra hundar simma på hundsimmet och i sommar ska dom få simma med oss ute när vattnet är nog varmt. I övrigt är vår favoritsysselsättning att gå mycket i skogen! Över stock och sten. Precis som sjukgymnasten rekommenderade 🙂

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.