Vilken ras är mest trolig att bita och skada en människa?

På den frågan svarar nog många “kamphund” eller kanske gissar schäfer, rottweiler, Dobermann? Stora, muskulösa hundraser med ett kanske skräckinjagande utseende enligt många. Enligt några studier så ligger taxen i topp som den ras som biter flest. :-O

Husse och matte har stött på ett flertal personer som är rädda för taxar eller kallar taxar för “ilskna” osv. Erfarenheterna har inte varit så positiva för en del.

Hur kunde det komma sig? Dessa små, söta, familjekära och kramgoa små limporna, kan det verkligen stämma? Ja. Säkert av just den anledningen, de beskrivs som små söta gosedjur men är egentligen självständiga, snabbtänkta och modiga djur.

Här är vår egna teori om varför, helt ovetenskaplig kan jag tillägga. Detta utgår från hur taxen som ras beskrivs, inte om enskilda individer och det finns stora variationer i hur enskilda idivider fungerar. Men på en generell nivå kan detta vara några förklaringar, i alla fall viktiga att tänka på! Detta kan givetvis stämma in på andra raser också.

1. Många respekterar inte rasens ursprung som en jakthund. De har snabba reflexer och biter först och frågar sen. Det fungerar inte med en hund som analyserar när den går ner i mörka gryt där den kan bli attackerad av t ex grävlingar och rävar. Där gäller det att vara snabbast.

2. Många behandlar små hundar som leksaker. Det ska kelas, gosas, lyftas, lockas och klappas. Hunden måste ju få en chans att själv välja om den vill vara social. Taxen är en reserverad ras. Det betyder inte att den inte tycker om människor men den är lite ointresserad och är inte överdrivet social med alla den möter. Att bli påtvingad (en mindre hund har inte så stora chanser mot en människa som plockar upp den från golvet helt plötsligt) social kontakt är provocerande.

3. Många kan inte läsa hundars kroppsspråk och signaler vilket leder till onödiga provocerande situationer där hunden känner sig trängd och väljer att försvara sig. Hunden väljer oftast att försöka gå undan men respekteras inte detta kan ett bett komma.

4. Andra har inte vett att förstå att barn och djur aldrig ska lämnas ensamma. Barn förstår inte konsekvenserna av sitt eget handlande och kan göra illa djuren genom att peta, dra, slita, nypa osv. Många hundar är otroligt tålmodiga med barn men barn ska aldrig tillåtas utsätta en hund för hårdhänt behandling!

5. En sjuk eller smärtpåverkad hund har inte samma tålamod som den kanske haft tidigare. En sjuk hund ska lämnas ifred och inte hanteras i onödan om det kan påverka smärta osv.

6. En äldre hund kan få svårt att se, höra och uppfatta sin omgivning. Smärta i kropp och själv kan utlösa attacker eller bett av rädsla, oro, aggressivitet pga förändringar i hjärnan osv.

7. En understimulerad tax är inte en rolig familjekompis i längden. Den är påhittig, skaffar sig gärna nya hobbys och kan snabbt få beteendeproblem. Bland annat kan en ouppfostrad tax lätt tro att den kan ta över i familjen och bestämma. Följer man inte reglerna så nyper den till.

Här finns några studier att läsa (på utrikiska 😉 ) Oavsett om man tror på dessa studier eller inte, eller om man inte har tråkiga erfarenheter så bör alla ägare inom alla raser våga prata om eventuella mentala brister och missuppfattningar om rasernas ursprung för att minska risken att hundar hamnar i fel händer. Genom god avel kan man lägga en bra grund för sunda stabila hundar. Sen gäller det att informera och sprida kunskap om raserna så att nya valpköpare väljer rätt ras efter vad de kan hantera.

Dog Bites in Urban Children

Rasskillnader i aggressivitet

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

9 Svar på “Vilken ras är mest trolig att bita och skada en människa?”

 1. Katarina

  Så bra skrivet – det gäller ju samtliga raser, tänker jag. Vi måste lära oss att ha respekt för djuret/individen och att inte se på en hund som en ägodel/leksak som man kan behandla hur som helst.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja förr hade man hund om man behövde den – jakt, vall, bruks osv. Idag kan man skaffa hund utan att ha någon särskild användning för den utan den ska bli en familjemedlem och ett sällskap. Vilket iof inte är fel men då måste man vara väldig medveten om vad hunden har för instinkter. Själv har jag svårt för de som skaffar hund som bara ska ligga i soffan. Jag tror alla hundar behöver få göra något vettigt för att må bra. Annars blir det lätt problem.

   Svara
 2. Quila o Ronja

  Håller med dig!
  Har också hört det där om just taxar……men det finns som sagt en orsak till att det händer.
  Mycket tycker jag faktiskt hänger på uppfödaren. Att kunna se vem det är som vill köpa valp.

  Sv. Ronja o Skorpan hälsar att det var sååå skönt med ett dopp 😉

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Kul att du får träffa snälla taxar. Ja taxar har i nån undersökning lätt för att bita men det tillhör ju deras natur att ha snabba reflexer + att folk inte respekterar dom.

   Svara
 3. Terése

  Bra skrivet. Angående barn och hund, och att kunna läsa av sin hund, så finns det få saker som gör att en får så ont i magen som när folk lägger upp bilder och videoklipp med rubriken “världens snällaste/tolerantaste hund” (eller dylikt), och så är det deras barn som klättrar omkring på, hoppar och sliter i hundstackaren. En ser på hela hundens kroppsspråk och signaler den inte trivs med det hela. Det är väl på det sättet som många bitolyckor med familjehundar och barn inträffar, kan tänkas.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jo precis. Jag blir jäkligt arg av sånt. Även när folk filmar och skrattar åt hundar som “gör roliga saker” när man ser att hunden är obekväm och man tänker hela tiden “snart säger den ifrån”.

   Svara
 4. Emma

  Trevligt att du fick svar från kommunen, bra att de tar sig tid att svara ett ordentligt svar. Sådant uppskattas!

  Jag har läst någon stans att Golden retriver är den hundras som det sker flest olyckor med. Förklaringen var att det är många barnfamiljer som har Golden och att de därför kan utsättas för många “provocerande” situationer. Kan nog tänka mig att det delvis stämmer. Barn och hundar är ju inte alltid den bästa kombinationen. Liam är inte alls bekväm med barn och jag låter aldrig okända barn hälsa på honom, hans snälla utseende är inte till hans fördel i dessa situationer då det är många som tycker han ser så “klappvänlig” ut och ska fram och hälsa. Förstår inte hur föräldrarna tänker när man skickar fram sina barn till okända hundar. Tror inte det skulle hända om han hade ett annat utseende, typ som Rottweiler eller liknande.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Nej precis. Man måste lära känna sin hund och vilka situationer den känner sig bekväm med. Alf är ju osäker kring nya människor. Vi ber alltid folk att ignorera honom men det är inte alla som lyssnar. En del ska ändå vara där och försöka lyfta honom eller klappa fast han inte vill och visar det genom att skälla och backa…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.