Ofrivilliga hundmöten

Hittade en facebookgrupp som skriver följande:

“De oplanerade och ofrivilliga hundmötena (där en hund tillåts springa fram till en annan hund eller människa utan att en ömsesidig överenskommelse finns innan) blir tyvärr allt vanligare.
I storstadsregionerna är det mer regel än undantag att det sker MINST en gång per vecka.

Hundar och hundägare bör själva få ta ställning till om det är lämligt att ett hundmöte sker och det bör alltid föregås av en överenskommelse om samtycke.

Det är tyvärr heller inte ovanligt att det vid oplanerade och ofrivilliga hundmöten inträffar gruff eller slagsmål, ibland med mycket allvarliga skador som följd.
För mindre än en vecka sedan avled en hund till följd av skador som ett sådant hundmöte vållade.

Det är en skyldighet att man som hundägare ser till att sådant inte händer, men det blir tyvärr allt vanligare med en nonchalant attityd. “Min hund gillar/behöver att springa lös, det får andra acceptera” är ett av utrycken för sådan nonchalans. Det hjälper heller föga att höra att “Ingen fara, den är snäll”, det avser ju bara den ENA hunden!

Att inte låta hundar hälsa kan dessutom ha en medisinsk orsak, då många sjukdomar överförs vid noskontakt!
Det finns möjligheter att låta hundar springa fritt utan att riskera ofrivilliga hundmöten. Det finns rastgårdar, hundöar osv. Och har man en 100%-ig inkallning och pli på sin hund är det okey att ha den lös om det inte råder strikt koppeltvång vill säga.

Förutom att visa andra hundägare den respekten att man håller kontroll över sin hund, så finns det människor som är hundrädda och som också förtjänar respekt.”

Hitta gruppen här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.