Naturliga rörelser

Är det fler än jag som önskar att man fick se fler bilder från utställningar där hunden visas med löst hängande koppel? Det flödar in bilder i olika sammanhang från hundshowernas hundshower – Crufts. Bilder och filmer diskuteras flitigt. Är det djurplågeri? Kan en schäfer verkligen vinna BIS eller är de  som ras helt förstörda? Är hundarna glada eller stressade? Tvingas dom till ett onaturligt inomhusliv eller får de vara hundar utanför konkurrensen?

Det har ju diskuterats tidigare och för något år sedan kom ett förtydligande från SKK om att reglerna gällande utställningar är sådana att hunden ska visas med sina naturliga rörelser. En hund som hängs upp i kopplet kan knappast visas i naturliga rörelser.

När ska utställningsvärlden ta till sig och agera? Det måste vara oerhört påfrestande och smärtsamt med dessa tunna koppel högt uppe under hakan. Jag har inget emot utställningar som sådana, det har varit trevliga tillställningar för oss människor. Man träffar likasinnade, får råd och stöd. Men kan upplevas något stressande för många hundar. Där kan man ju dock som ägare göra mycket genom att avskärma med tält/bur/gå ifrån och vara med hunden i lugn och ro.

Värsta kommentaren jag hört när jag påtalat detta var att “hunden vilade ju hakan mot kopplet”. Men snälla någon, hunden vilar inte hakan mot kopplet när hundens hela huvud hålls upp i en helt onaturlig ställning där det smala kopplet sitter bakom käken.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Naturliga rörelser”

 1. Malin

  Håller med till fullo, min hund han gillade tyckte om hanterings delen på utställningen. Ställer inte ut längre, men själva utförandet går ju lite ut på att få hanarna att ” spänna upp sig, visa lite testosteron” är min upplevelse. Jag gillar inte helt det konceptet. För mig kändes det oerhört svårt att gå från sele till stryp. Jag är så ovan. Men ärligt talat, jag tränar alltid i sele och jag förstår inte helt varför jag inte får tävla i selen i andra grenar? jag tycker man ska få välja själv vad som passar en bäst av halsband eller sele.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja det som passar bäst för det ekipaget helt enkelt. Lite som med hästar. Varför MÅSTE man ha sporrar och kandar i vissa klasser om man hellre rider utan sporrar och med vanligt bett. Det visar ju på större kunskap och mindre “påverkan” på hästen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.