Varför är det så viktigt att bli arg på hunden?

I många diskussioner jag hamnar i eller lyssnar på så hör jag alltid följande påståenden:

låt hela himlen ramla ner över hunden om den...”
du måste ta hunden i ögonblicket och bli riktigt arg på den så den förstår
Jag blir jävligt arg på hunden men i rätt sekund“.

Varför tycks det så viktigt att bli arg på sin hund? Vad i ilskan är det man vill förmedla? Med största sannolikhet så är det enda man uppnår ett obehag eller en förskräckt hund. Det känns som att ilskan/bestraffningen endast har effekt för den som bestraffar/är arg.

Alternativet är att man ser till att undvika situationer där hunden kan göra “fel” eller ställa till det. Om hunden tuggar på skor – se till att hunden alltid har tuggben och hjälper inte det ställ undan skorna alt använd kompostgaller eller annat för saker den inte får tugga på tills beteendet försvunnit.

Om hunden stjäl mat – lämna inte mat framme. Ställ in maten i kylen, i ett skåp eller på en höjd där hunden inte kommer åt.

Att bli arg är en mänsklig känsla men man måste inte agera på den. Man kan bli arg, pausa och tänka och agera utifrån en inlärningssituation -vad vill jag lära hunden? Lär hunden det! Belöna när hunden går ut ur köket, när hunden backar i från skorna, när hunden gör det du vill att den ska göra.

Med det sagt så vill jag inte påstå att jag aldrig blir arg på mina. Vi har vår akilleshäl som är Theos skällande. Ibland lessnar jag å ropar åt honom att vara tyst. Han lyssnar inte på något annat hittills. Vi ska så klart träna bort detta och jag biter mig i tungan många gånger för att inte ropa och avleder istället. Det jag menar är att vissa verkar använda ilskan som något bra i hundträningen, vilket jag inte tycker det är. Det är ett misslyckande från MIN sida varje gång jag ropar åt Theo.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

4 Svar på “Varför är det så viktigt att bli arg på hunden?”

 1. Erika

  Har inte läst den tråden. För egen del ruttnar jag på mina hundar när de glufsar i sig ohemula mängder av naturens smörgårdsbord. Och hjälper det? Inte ett skit 😀 . Ilska som uppfostringsredskap …. ingen hit!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Precis, vi alla kan ju få utbrott på vissa saker dom gör men det har sällan någon god eller långvarig effekt.

   Svara
 2. NastiSamoyed

  Åh, glad att jag missat den tråden ni pratar om! Förstår mig inte alls på folk ibland. Vad blir det för bättre att bli arg på hunden och ev “låta himlen ramla ner”?
  Självklart blir även jag arg på min hund ibland, vi är ju alla bara människor. Men jag vet ju även vad som ger resultat och vad som inte blir nånting alls. :/

  Svara
 3. Terese

  Vi har följt samma tråd tror jag, och det är som sagt mänskligt att bli arg och besviken och det är som sagt trist att man ser det som ett uppfostringsredskap och inte ett misslyckande. Blev faktiskt rätt illa berörd av en del saker som skrevs där :/

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.