När hunden blir äldre

Ja det är ju bara inse att Alf fyller 7 år i sommar. Inte för att han känns gammal, mer än att han blivit ljusare i ansiktet men ändå äldre. Det är säkert väldigt individuellt när och på vilket sätt hunden “blir gammal”, när man märker det så att säga. Jag har alltid tänkt att hålla hunden god kondition och ge hunden bra foder är den bästa grunden. Att aktivera efter ålder och förmåga. Men vad behöver den äldre hunden?

Agria har en artikel om den äldre hunden. Läs mer här. Även Hundsport har en bra tänkvärd artikel som jag så väl känner igen mig i, med snö och halka som gör promenaderna korta och lite för mycket mat för både två- och fyrbenta. Veterinären förklarar vad som händer i kroppen. Läs mer här.

Det viktigaste är att inte glömma bort sin gamla hund.

Glöm inte bort din trogne kamrat de sista åren! Bara för att den inte längre orkar träna långa pass på brukshundklubben eller hänga med på fjällvandringen eller jakten, betyder de inte att hunden vill ligga hemma på soffan och sova bort 22 timmar av dygnets 24. En gammal hund blir lätt passiv om inte du som ägare gör den till en aktiv del i ditt liv. Risken för att hunden ska bli senil ökar också om den är passiv. En senil hund reagerar ofta långsamt, blir inåtvänd och gör tokiga saker som de aldrig gjort förut“.

Så sant. Hoppas och tror att människor värderar sina familjemedlemmar högt hela livet och att ta hand om sin gamla hund är en skyldighet man har som ägare.

Agria listar följande saker:

Gör saker tillsammans

Det finns många saker ni kan göra tillsammans trots att inte hunden längre orkar gå så långt. Ta med hunden när du åker hem till vänner eller bara ska ut på en kortare biltur. En äldre hund är ofta lugnare och är inte svår att ha med sig och ett avbrott från de vanliga rutinerna hemma kan vara en stor belöning för din hund.

Syn och hörsel försämras

Med åldern försämras också syn och hörsel precis som på människor. Om din hund börjar höra sämre så använd ditt kroppsspråk för att få hunden att förstå vad du vill. Var övertydlig och bli inte arg för att hunden inte förstår vad du säger, det är en omställning även för hunden. Om hunden börjar se dåligt bör man inte möblera om hemma och ändra inte promenadvägen.

En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation och fryser därmed lättare. Då kan hunden behöva ett täcke när ni går ut och en varm gosig filt att ligga på när den ska sova.

En fet hund mår inte bra

En hund som inte är riktigt i toppform har ofta ett behov av att känna sig trygg och vill inte gärna bli lämnad ensam. Skäm gärna bort din äldre hund med många mysstunder och extra godbitar. Ha dock hundens bästa för ögonen när du ger den extra mat och godis för en fet hund är inte en välmående hund.

När hunden blir äldre kan det vara bra att besöka veterinären för en seniorkontroll. Om hunden till exempel skulle bli stel, magra av, sluta äta, bli hungrigare än vanligt, bli matt i pälsen eller bli orkeslös ska du definitivt beställa tid hos veterinären för att utesluta sjukdom och spara hunden onödigt lidande.

Ett lyckligt slut

Att en gammal hund blir lite stel och skraltig är inget ovanligt men det finns en hel del saker som du som ägare kan göra för att ge hunden ett behagligt och lyckligt liv de sista åren. Om hunden till exempel får ont i lederna finns idag bra mediciner för att lindra smärtan.

Var uppmärksam på när hunden inte längre orkar, när den inte längre vill och när den inte längre kan“.

Alf är våran första hund och våran första hund som blir äldre. Alf känns inte gammal och jag hoppas att han kommer känns ung och pigg i många år till. Men alla hundar åldras. Det jag börjat fundera mer över är foder. Behöver en äldre hund äta seniorfoder? Och i så fall från när?

Jag märker att Alf fått hårdare klor med åren och att han gillar att bara ligga och vara mer än förut, bäst i solen så klart. Men han springer och busar som en valp ibland, han följer med på timmespromenader utan problem, men kyla och halka eller regn gillar han inte.

Och det här med olika raser och livslängd. Tänk att en del raser blir gamla redan vid 5-6 års ålder medan taxar kan nå 12-16 år i normalfallet och även upp till 20 års ålder med riktigt bra gener. Fick se en så underbar bild på två taxar som firade sina 18 års dagar samtidigt! Wow! Tänk att få ha sin kompis så länge <3 Jag hoppas Alf och Theo har goda gener och lever länge.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Ett svar på “När hunden blir äldre”

  1. Elizabeth m Fleur

    Ja, det är lite att fundera på när hunden blir äldre. Nu tycker jag inte din hund alls är så gammal än. Bästa åldern är väl nu! 🙂 Min hund höll sig hyfsat pigg upp till 13-13,5 år, sedan har det blivit en successiv nedgång, med betydligt större behov av sömn, lugnare tempo, omsorg, mindre självständig. Tror, som du, att det är viktigt att hålla igång fysiskt, så länge det bara går. Tror inte man ska sätta en ålder på när hunden blir gammal. 7 år är t ex bara ngt fodertillverkarna satt upp för övergång till seniorfoder, men kan ju knappast gälla alla hundar. Jag tror du får många aktiva år till med din fina Alf!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.