Hunden på dagarna

När vi skaffade hund, som två heltidsarbetande människor, såg vi till att ha hundvakt på dagarna. Dels för att underlätta för oss själva men framför allt för att det inte är rättvist mot hunden att vara ensam hela dagarna med en lunchrast. De är sociala varelser och de aktiverar sig sällan utan oss (alt aktiverar sig med vad vi människor ogillar). De förväntas sova hela natten och sen vila/ta det lugnt på dagarna.

Nu är vi i ett läge där hundarna måste vara ensamma på dagarna under en begränsad period. Vi är hemlösa då vi väntar på vårt nybyggda hus att bli klart. Bor inneboende i en annan stad och husse pendlar nu till sitt jobb. Jag tänkte skriva lite om vilken skillnad det är i vårt vardagliga liv. Alla gör som dom vill och alla hundar påverkas inte på samma sätt, däremot tycker jag det är bra att reflektera över hur hundens liv ser ut. Att ha hundgård fungerar för en del men alla hundar gillar inte det heller. Själv har jag blivit skrämd av alla nyheter om hundar som stulits ur sina hundgårdar för att aldrig mer hittas. Vilken mardröm! Men det kan ju inte höra till vanligheterna med tanke på hur många hundar som bor i hundgård delar eller hela dagar.

Den största skillnaden upplever jag är, så klart, att alltid behöva gå hem på lunchen. Lunchen är inte längre lika lång eftersom jag måste gå hem, hinna göra mat, gå ut med hundarna och gå tillbaka till jobbet. Sitta ner och bara ta det lugnt finns inte. När kollegorna frågar om man vill följa med och äta lunch så får man alltid tacka nej för att gå hem till hundarna. Nu har jag även min mor som går hem på lunchen och vi försöker om det är möjligt sprida på det så att mamma kanske kommer 11.30 och jag 12.00 eller att hon går tillbaka vid 14.00 så de får sällskap längre tid än 1 timme.

Morgonrutinen är i och för sig densamma, Alf vill inte vara ute länge bara göra det han ska och sen in igen. Theo skulle nog kunna vara ute längre.

Sen har vi då Theo som hittar på egna saker när han börjar få tråkigt. Så rutinen innan man går hemifrån blir att kolla att alla dörrar är stängda till rum han inte ska vara i, spärra för sopskåpet, kolla så det inte ligger nåt smaskigt i returpapprena, ställa in stolarna mot bordet så han inte kan hoppa upp på bordet, ta bort allt ätbart från höjder han kommer åt. Sist ger jag dem ett tuggben att roa sig med. Men inte vilken sort som helst, eftersom Alf satt en tjurmuskel i halsen en gång. Har man glömt något i denna kedja på morgonen så märker man det på lunchen då han t ex ofta har strimlat en mjölkförpackning på golvet. Att sitta på jobbet och fundera på om han råkat äta nåt olämpligt är också rätt stressande.

Efter arbetet när man kommer hem ska hundarna rastas innan middagen påbörjas. Själv är jag ofta hungrig redan när jag kommer hem. Sen behöver man roa hundarna på kvällen också, lite träning, en långpromenad, bus och lek eftersom dom varit ensamma och sovit hela dagen. Theo visar tydligt att han vill ha mycket uppmärksamhet. Att sitta och se TV är inte att tänka på. Han har ju trååååkigt! Nu följer inte jag nån TV serie eller ens ser ofta på TV men ibland kan det vara skönt att bara sitta ner en stund när man kommer från jobbet.

Skillnaden mot för när vi har hundvakt är att då får de vara ute mer på dagarna, ibland har svärfar gått långpromenader och låtit dem leka med andra hundar på dagarna. De är ofta rätt trötta när vi hämtar dom och rastade så vi kan lugnt göra middag och äta innan vi behöver gå ut med dom igen. Vi aktiverar dem på kvällarna på promenaderna med olika övningar eller bara bus med kompisar. Dagarna känns mycket lugnare och man kan t ex jobba in lite arbetstid på lunchen eftersom man t ex kan ta 30 minuter lunch istället för 60 minuter.

Jag tycker man ska tänka på detta när man planerar att ta hem en ny familjemedlem. Hur ser situationen ut? Om det finns äldre barn som kommer hem tidigare och kan ta ansvar så kan det ju funka, eller om en vuxen kan arbeta hemifrån heltid eller deltid. Men det är skönare att ha en hundvakt, en granne, släkting eller kompis. Du kan känna dig trygg med att din hund har sällskap, du kan fokusera på jobbet och slipper oroa dig för om hunden ätit nåt olämpligt när du kommer hem. Hur långt hem har man? Vad blir kvar av lunchrasten om man ska hem och äta och rasta hundarna.

Alla hundar är olika, en del klarar ensamhet bättre än andra, andra inte alls. Alf är stressad när man kommer hem. Även om han ligger i mammas säng och sover så får han överslagsbeteenden när man kommer hem. Han gnyr, skäller, hoppar, slickar sig om munnen osv som är tydliga tecken på att han ändå är stressad fast han inte gör som Theo och strimlar sopor.

Vi hoppas nu att vårat hus blir klart snart. Det har förskjutits med 5 veckor och nya inflyttningsdatumet är v. 51. Vi funderar på att planera en hundgård där dom ska kunna vara ute och ha en varm hundkoja att gå in i. Där kan de vara kortare stunder i alla fall.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.