Fästingplågan

Ja den har hittat hit också. Får allt fler rapporter om att fästingar hittats på hundar i vår kommun. Själv har jag aldrig sett en fästing, någonsin. Har bara hört om alla sjukdomar dom för med sig och om svårigheten att välja rätt fästingmedel, eftersom de med gift i sig kan ge hunden biverkningar och de giftfria inte håller borta fästingarna lika effektivt.

Vi har ju varit förskonade i Norra Sverige från allt vad fästingar heter. Har lust att sätta mig i isolering, omringa ett område med höga staket, ingen in ingen ut! Vill inte ha hit dom. Att vi reser för ju med sig att vi för in nya sjukdomar i landet och sprider dem i landet också.

Än så länge rekommenderar inte veterinären att man ska sätta på hunden fästingmedel här uppe, eftersom det hittills inte hittats sjukdomar på dom fästingar som finns här. Detta följs noga. Hundar som fått sjukdomar som Borelia eller TBE har vistats i södra Sverige i längre perioder.

Vet inte hur jag ställer mig till fästingmedel. Skulle nog i första läget, om det var nödvändigt, prova Bravecto som veterinär kan skriva ut. Tablettform som gör att ämnet sprider sig i blodet till hudfettlagret på hunden. Fästingarna dör men det har rapporterats få biverkningar för hunden då detta, till skillnad från de flesta andra fästingmedlen, inte är ett nervgift.

Nervgift kan ju knappast vara bra för varken hund eller fästing. Hört om hundar som blivit aggressiva, fått dålig mage, allergiska reaktioner osv på de gamla fästingmedlen med nervgift. Men samtidigt måste man ställa pest mot kolera – att inte skydda hunden ökar risken att den blir allvarligt sjuk och måste avlivas.

Ja bara vänta och se då hur länge vi slipper fästingplågan. Vet att det finns rapporter i vårt bostadsområde men har inte sätt någon själv ännu. Är ju inte van att leta fästingar, och vet inte vad jag letar efter heller. Kammar hundarna ibland, stryker på dom och försöker se i pälsen. Gör det dock inte av vana ännu men får träna på det.

En del tycker jag har en överdriven fobi mot dom eftersom det inte är ett problem här ännu, men jag hatar onödiga kryp! Inte ens fåglarna äter ju fästingar eftersom de är så äckliga! Kan vi inte utrota dom?! Hörde dessutom att det är en myt att myggor är mat åt fåglar, att de egentligen inte tillför så mycket i faunan. Kanske kan vi hitta ett botemedel mot dom också när vi ändå är i gång?

Går det ens att leva i fästingrika områden? Att gå i shorts på sommaren, att springa på ängar, rasta hunden i diken? Hur tvingas man anpassa sig?! Hur kul är det att inte kunna sitta ute och fika på sommaren i gräset? det är ju det som ÄR sommar. Gå i skogen osv. Och stackars dom vilda djuren. Såg bilder och rapporter på älgar som dött av att de var helt fulla med fästingar och andra blodsugare. Tänk att ett så stort djur kan dö av dom?! Rådjur plågas också hårt av fästingar och insekter. De får inget fästinghalsband…

Hur svår är fästingplågan där du bor?

  • Mycket svår, svårt att skydda hunden, plockar flera per dag (38%, 3 Votes)
  • Lätt, går att skydda mot och ser sällan fästingar (25%, 2 Votes)
  • Måttlig svår, går att skydda men hittar ändå fästingar (13%, 1 Votes)
  • Inga fästingar än så länge där vi bor (13%, 1 Votes)
  • Vet ej (13%, 1 Votes)

Total Voters: 8

Loading ... Loading ...
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.