Curlade hundar?

Idag fick jag en sån skrattattack så tårarna rann. Vi satt och pratade om hur bra våra hundar har det mot många andra som lämnas ensamma alldeles för länge, lämnas i varma bilar osv. Vi landade i att våra hundar nog är så bortskämda och curlade att de därför inte klarar världen utanför lägenheten (detta är givetvis skämtsamt). Men det slog mig – kan man skämma bort sin hund för mycket? Kan man curla hundar? (Med curla menas att man som ägare hela tiden “går före” och anpassar omgivningen så att hunden aldrig möter några motgångar eller utsätts för någon form av negativitet, i sådan utsträckning att hunden till slut inte klarar av situationer som dyker upp oväntat eller utan att ägaren är där). Man pratar ju om att barn idag är för curlade och inte klarar motgångar i livet utan att bryta ihop. Kan det vara samma med våra hundar?

Det jag skrattade åt var att våra hundar sover i en tryckavlastande säng (tempurmadrass för 30 000 kr) eftersom de sover med oss, har hundvakter på dagarna som har dom ute i stugan och de får bada och sola så mycket de vill, går 2 timmars promenader och leker med hundkompisar istället för att sitta i en tom lägenhet och vänta på oss. De har varandra att leka med, bråka med och sova med. Vi skojjade om att de är vana att leva på “rysk kaviar” medan andra hundar äter torrfoder (våra äter också torrfoder men vi landade i att dom är små bortskämda dryga brats mot sina grannhundar) 😀 Så är det givetvis inte men visst kan jag tycka att dom har det väldigt bra.

Nu när det är sommar låter vi Alf själv bestämma avstånden vid hundmöten och jag tycker det går över förväntan bra. Han börjar själv välja ut hur nära det är ok att gå en annan hund. Ibland går det ganska nära medan andra gånger vill ha helst gå åt ett helt annat håll och inte alls titta på hunden vi möter. Men tystare blir han. Ju tystare Alf är desto mindre skäller gaphalsen Theo. För Theo är ju inte rädd för hundar som Alf, han tror bara att man måste skälla på dom som Alf gör 🙂 Nackdelen med två hundar är att dom lär sig av varandra. Jag anser ju inte att det är att curla Alf utan helt enkelt ge honom mer kontroll i vardagen.

Själv tror jag nog inte man kan curla en hund så att den får problem i livet. Däremot kan nog en del ägare lägga sig i lite för mycket och bestämma allt åt hunden. Men en sådan hund mår nog inte bra, den blir säkert apatisk till slut. Tänker på våra förra grannar som till och med gav hunden kommandon när den skulle leka (“nej”, “sitt”, “inte så” osv osv). Hunden fick aldrig ens titta snett åt nåt håll. Stackars hund, hade en mycket sorgsen blick tycker jag.

Kan man curla en hund så den får problem i olika situationer?

 • Ja, hundar måste lösa vissa situationer själva (42%, 5 Votes)
 • Nej, fler borde bry sig mer om sin hund (25%, 3 Votes)
 • Ja man gör hunden en björntjänst (17%, 2 Votes)
 • Nej, all kärlek är bra kärlek (8%, 1 Votes)
 • Kanske, beror på hunden som individ (8%, 1 Votes)
 • Vet ej (0%, 0 Votes)

Total Voters: 12

Loading ... Loading ...
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Ett svar på “Curlade hundar?”

 1. Malin

  Hehe bra skrivet, vissa anser nog att jag gör min hund en björntjänst. Vissa anser nog du gör det också när du låter Alf bestämma avstånd. Inte jag dock! Men det beror helt på vad man har för hundsyn har jag märkt. Har jag min hundrädda kompis hos mig som blivit biten av en som har samma hundras som min hund har då får han ligga ner. För han älskar människor och han tror alla människor älskar honom. Men det är ju jobbigt att vara rädd för hundar och min kompis kämpar verkligen bort sin rädsla när hon är hos mig. Annars är jag väldigt snäll, blir inte så arg längre. Men det är för jag har mer kunskap idag om hunden, ser man hundspråk ( ok jag kan bli bättre) så vet man att de inte gör något för att vara dumma:)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.