Vems fel?

Läste en artikel om att hundviskaren CM har blivit stämd av en kund som blivit biten av en hund som släppes ut från hans center. Läs hela artikeln här. Personen som tog emot hunden hade inte tillräcklig kunskap eller utbildning för att hantera hunden.

Det här är vad som händer när man inte respekterar vad hunden har varit med om tidigare och endast förväntar sig att hunden behöver förändra sig. Läste i en annan artikel om samma händelse att man då bedömde att “hunden inte var tillräckligt tränad” när den släpptes ut. Men det är ju inte hunden som ska tränas att “inte bita“. Det är ju människorna kring hunden som måste ha kunskap att leva med hunden och dess bagage, förstå och läsa av och kommunicera med hunden på ett lugnt och tryggt sätt. Det är det här jag har börjat inse är bekymret med CM, att hundar far till hans center och rehabiliteras men människorna gör inte så stora förändringar själva mer än möjligtvis använder hans ryck, pssss-ljud eller utsätter hunden för situationer den inte klarar av för att kunna korrigera beteendet man inte vill ha.

Samma gäller ju hundkurser. Har hört flera gånger personer säga att de går kurs för att “hunden ska lära sig” eller att hunden “ska utbildas“. Jag har gått kurs av helt andra anledningar – att JAG ska lära mig, att jag ska bli en bra hundägare och förstå och läsa av mina hundar. Inte förväntar jag mig att hunden ska uppföra sig för att den gått en kurs, det jobbet ska ju JAG göra hemma där vi tillsammans skapar en fungerande kommunikation. En del blir besvikna då de inte får någon förändring hemma efter en kurs och är förvånade att hunden funkar bra på kurs men inte hemma. Jag anser att man på en kurs får verktygen för hur man ska jobba hemma och det är det jobb jag lägger ner hemma som avgör om det blir någon förändring eller inte.

Hur ser ni på saken?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Ett svar på “Vems fel?”

 1. Malin

  Jag tycker det är kanalerna som visar upp hans programs fel. De gör honom känd och vi tror att detta är korrekt. Jag skulle aldrig omplacera en aggresiv hund jag omhändertagit personligen, själva ordet rehabilitera är ett skumt ord. Med hundar handlar det snarare om att hitta rätt kommunikationsknappar att inse att ingen hund är perfekt, samt deras gränser men också våra gränser om vad som är ok eller inte ok.
  Vad än folk säger är pitbull en arbetande ras, det kanske är kul och givande att gå med tanken att man rehabiliterar en pitbull. Men sanningen är att de skickligaste med sådana raser vet att det tar tid, man får aldrig helt en perfekt hund som går med på allt om den har men.
  De duktigaste jobbar hela livet med en sådan hundtyp! CM romantiserar ser svartvitt på saken. Det krävs enormt mycket för att bli biten av en hund, har hjälpt en med kloklippningsproblem och har enligt hunden gjort den trängd genom att få den att ligga ner vid kloklippning ( inte ur dominans utan test vad som hunden svarar bra på) blev morr och vi bytte fort till godismutan( vilket vi skulle gjort från början men alla gör fel). Jag blev iaf inte biten var tillräckligt kompetent nog att fatta att hunden blev obekväm vill medt påpeka att hundar vill inget illa utan varnar!

  Att han blir biten i så många avsnitt kan man ifrågasätta. Att andra blir bitna av samma hund med samma metoder kan man ifrågasätta.
  Om den inte är tvingad såklart. Men då får man ingen lycklig hund!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.