Saker man borde kunna räkna ut själv

Vissa saker borde en fullt normal fungerande människa räkna ut själv. Visst finns det saker man får lära sig med tiden när man skaffar hund men man behöver inte vara hjärnkirurg eller gå en kurs för att förstå:

1. Man tar inte med sig en valp ut vid nyårsfirandet kl 00.00 eller ens timmarna innan/efter. Man lämnar inte heller en hund i hundgård eller ensam en sådan kväll. Varför? HUNDEN KAN BLI RÄDD och det kan du inte veta i förväg. Hunden har heller inget nöje av att se hela himlen lysa upp till dån av mullrande raketer. Även en hund som tidigare inte reagerat kan bli traumatiserad (inte rädd utan traumatiserad) och det är inte värt det.

2. Man släpper inte fram sin hund till vem som helst som man möter. Varför? Den mötande hunden kan skada din hund, din hund kan skada den mötande (ingen kan till 100 % veta i förväg hur hundarna kommunicerar med varandra), den mötande hunden kan vara sjuk och smitta, den mötande ägaren kan vara rädd för din hund.

3. Att plocka upp bajset efter sin hund gäller även ägare som har hunden lös (och hunden går 40 m framför eller bakom). Varför? Hundbajs ser äckligt ut, luktar illa och sprider sjukdomar. Därför ska alla plocka upp efter sin hund där det kan antas ge upphov till olägenheter. Har du hunden lös får du faktiskt ha uppsikt över vad hunden gör om den går bakom dig. Ytterst provocerande för en som går med kopplad hund att bli anklagad för att lämna bajset när det man själv ser att den framförgående hunden bajsar men ägarna ser ju inte detta då de går i sin egen lilla värld.

4. En hund som krampar (stannar/hoppar på tre ben/ovilja att gå) i tassarna på promenad när det är kallt har ont i tassarna. Ta på hunden sockar eller håll hunden i rörelse. Lämna den inte sittande utanför butiker. Varför? Hunden lyfter på benet av smärta. Om man fryser och har ont ökar risken för skador. Hunden lider också pga detta och det är man som ägare ansvarig för att förebygga. En hund utanför en butik kan bli utsatt av de som går förbi. Har själv bevittnat hur folk agerar tokigt mot uppbundna hundar. En hund som sitter still fryser än mer och får än mer ont i sina krampande tassar. En minut i kyla kan kännas som en evighet.

5. Man lämnar inte hunden i bilen när det är hög värme eller stark kyla ute. Varför? Bilen kan bli en dödsfälla. Risken att hunden lider och dör en plågsam död är stor, även om ditt ärende är av “snabb” karaktär. Det räcker med en kort fördröjning, du möter nån du känner och stannar och hejjar så kan din hund må mycket dåligt och plågas i bilen. Bilen är heller ingen förvaring där man lämnar hunden när man arbetar eller är på andra uppdrag.

Det var allt jag kom på nu. För mig finns det få ursäkter som fråntar ägaren ansvaret för “olyckor” av dessa slag. Orkar inte läsa om fler bortsprungna valpar på nyårsafton, fler döda hundar pga överhettning i en varm bil eller möta fler hundägare som skiter i att vi inte vill möta dem…

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.