Hundkulturer och hjärnor

Det här kan nog bli ett långt inlägg men så mycket intressant och bra grejer som går att läsa i nya numret av Hundsport från Adventure Dog Conference 2013. Det här är del 1 så det blir mer hanterbart i text! Här är våra reflexioner om det som går att läsa på sida 95 i Hundsport 1-2/2014.

Först om det något okända men viktiga området om hundkulturer.

“-Vi tar gärna saker för givet, utan att vi är medvetna om det. Så inledde Dan Porsfelt, socialpsykolog, sitt föredrag och beskrev hur en kultur skapas och befäst och styr vårt beteende och handlande. Även hundar påverkas av vilken typ av människokultr de växer upp och lever i. Hela tiden pågår en interaktion mellan människa/människa, människa/hund och hund/hund. Det är svårt att förstå lärande utan att ta hänsyn till kultur, menade Dan”.

Vi hundägare behöver kanske reflektera över vilken kultur vi har hemma. Hur talar man till/om varandra, vilka ritualer finns osv. Vi har ju alla skapat en egen kultur i vårt hem. Jag har aldrig tänkt på hur detta påverkar våra hundar. Hur vi är och hur vi gör saker. Vi har hälsningsritualer hemma, som att alltid hälsa på hundarna först innan vi hälsar på andra 😉 Detta försöker vi ju ändra på så att vi bara hälsar på hundarna när de lugnat ner sig lite. Hundvakterna är bättre på detta än vi.

“- Hunden är en kulturvarelse liksom vi och har alla en given roll som vi måste ta hänsyn till och förstå när vi lär den olika saker”. 

Vidare om den formbara hjärnan och om inlärd hjälplöshet.

“Jenny Nyberg, hjärnforskare på Sahlgrenska akademin och hundinstruktör, jämförde en hunds hjärna med en människas. Hundar har större “lukthjärna” medan vi har större “synhjärna” och människohjärnans område för avancerad intellektuell förmåga är större. Processerna för inlärning och minne är dock desamma”. 

Vidare beskriver hon att hjärnans celler bildas hela tiden och att viss stress är bra för att hålla systemen igång men när stressen blir konstant och återhämtningen störs så kan kroppens system haverera.

Det här är otroligt viktigt för folk att förstå och inte alls svårt att lyckas skapa om man har otur eller medvetet är ute efter att styra allting i hundens liv.

“- Inlärd hjälplöshet kallas ett apatiskt tillstånd som beror på att någon, djur eller människa, utsatts för ständigt oförutsägbara eller okontrollerbara följder av något”. 

Att inte förstå varför något händer eller att inte kunna påverka det som händer, positivt eller negativt, skulle ingen av oss stå ut med. Idag talar man ju om utbrändhet i arbetslivet när kraven blir för höga och beredskapen människan har inte räcker till för att kunna hantera det som sker.

“Oförmågan att undkomma negativa händelser eller konsekvenser leder till depression och nedstämdhet. Att inte kunna förutse när/om det händer något positivt kan även det göra att både kongition och motivation störs i inlärningsprocessen med inlärd hjälplöshet som följd. Ett sådant fall kan vara att inte få tydliga regler för att bli belönad vid en övning eller att omgivningen är likgiltig när man försöker glädja den.
     Det är framför allt när en individ förlorar förmågan att själv kunna kontrollera eller påverka situationen som stressen blir farlig och kan leda till apati. Jenny Nyberg berättar att inte alla reagerar med inlärd hjälplöshet men 60-70 % av alla däggdjur gör det. Tillståndet kan vara tillfälligt men kan i värsta fall bli kroniskt”.

Ja, inte bara bestraffningen i sig kan utlösa stress utan att inte få beröm/uppskattning/bekräftelse är lika skadligt. Att bli ignorerad är ju själadödande för om inte andra uppmärksammar dig finns du inte. Däggdjur lever ju i och för gruppen/familjen/flocken och att bli ignorerad/utestängd/avvisad är det värsta en grupp kan utsätta ett flockdjur för.

För den som tar han dom en omplacering kan det vara skönt att veta att det finns något man kan göra åt det för att försöka hjälpa hunden att komma tillbaka. Ibland kanske det lyckas ibland är individen så skadad att aggression/rädsla/stress inte går att arbeta bort.

“-Om en hund gått in i inlärd hjälplöshet an man, förutom att avlägsna det som stressar den, hjälpa den genom att visa på övningar där den själv kan agera och välja. Det gäller att ge den tillbaka kontrollen över sin tillvaro, så kallad BAT träning (Behavioural Adjustment Training). Motion, mental stimulering i form av nya dofter, miljöer och saker är också läkande, sade Jenny Nyberg”.

Vår Theo är ju en omplacering och skulle han ha fått leva kvar i den miljön han var i då, att vara utestängd, fråntagen mat och kanske vatten och utan förmåga att kunna kontrollera detta (att kunna välja ett beteende som inte skapar denna konsekvens) så hade han mycket väl kunnat utvecklas inlärd hjälplöshet. Nu vet vi inte i vilken omfattning detta skett och tack och lov så räddades han därifrån i tid. Vi har jobba med att han hela tiden själv får välja att ta kontakt, var han vill sova och vara  hos oss. Han vägrar t ex gå in i vår garderob. Vi har haft dörren öppen och han var nyfiken i början och ville utforska lägenheten men dit vägrade han gå. Han ger många lugnande signaler i form av slicka sig runt munnen och lägga sig på rygg osv.

Det känns ofattbart att någon kan behandla djur på det här sättet men det är nog inte helt ovanligt. En fördom som jag har är att eventuellt kan lydnadshundar vara mer utsatta för en sådan behandling som kan leda till inlärd hjälplöshet. Dels för att Fredrik Steen har tagit upp ämnet några gånger i sitt Tv-program och på sin blogg om människor som har sina hundar som i militärläger. Allt hunden gör ska den be om lov för, den får inte göra några egna val osv. Det leder ju precis till detta tillstånd.

Hoppas vi med kunskap kan komma längre i vårt sätt att leva med och träna våra hundar.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.