Varför skaffar vi hund och vad innebär det för våra raser?

Hunden är skapad av människan som ett redskap. Från det att vargar följde människor pga av maten de lämnade efter sig och människan upptäckte att de kunde dra nytta av vargarnas jaktkunskaper har vi levt ihop. Raserna utvecklades allt eftersom utifrån vad människan hade för behov; jakt, valla boskap, vakta/skydda egendom och så vidare.

Idag har samhället förändrats och behoven därefter. Idag har fler råd att skaffa hund och fler ser fördelarna med att ha hund. I vissa fall har hunden blivit en “sak man ska ha” eller “som alla andra har“.

Vad betyder det för våra raser? Idag är hunden mer sällskap än verktyg och det skapar andra behov än de ursprungliga. Men bör vi, av etiska och moraliska skäl, avla bort de ursprungliga behoven för att passa samhället idag? Oavsett om vi kan skapa en hund som inte har några medfödda drifter (utöver basala behov som mat, sömn, att göra behov), bör vi göra det? Människan kan skapa och förändra miljöer och djur efter hur vi önskar ha det men är det etiskt rätt?

Detta är bara reflektioner och hundar har stor positiv inverkan på hur vi människor mår. Studier har ju visat att barn som växer upp med hundar är friskare, färre allergier och utvecklar i högre grad empati än de som växer upp utan. Äldre som har hund besöker läkare i mindre utsträckning och är generellt mer rörliga än människor utan hund. SÅ hunden har en jätteviktig roll i våra liv. Men det är också ett stort ansvar att skaffa en ny familjemedlem och ju fler som skaffar hund desto fler missmatchar blir det.

Allt fler raser idag har utställning enbart som merit för avelsarbete. Vad innebär det för raserna? Det har ju framkommit att många raser lider av svåra defekter pga människans involvering. Läs och fundera över detta när du skaffar hund:

Brachycephala raser – Brachycephala betyder ”kort skalle” och beskriver hundraser vars nosar är för korta i förhållande till bredden på huvudet; typ pekinges, mops, bostonterrier och bulldoggraser. Detta innebär en stor risk för bland annat andningssvårigheter för dessa hundraser. Hunden snarkar och låter pga att den inte kan andas korrekt och blir ofta utmattad av värme, ansträngande aktiviteter osv. Många finner dessa snarkningar gulligt men är det rätt mot hunden?

Pälskvalité och pälsvård – En del raser har idag avlats på fantastiska pälsar, så fantastiska att de innebär stora problem för hunden med bland annat smärtsam tovbildning, svårigheter att röra sig pga all päls, ögon/öron problem, känslig för överhettning/kyla pga pälskvalitén. Lång päls innebär inte automatisk att hunden håller värme ute. En naturligt vattenavstötande och värmande päls har flera lager i olika pälskvalite, en ullig päls närmast huden som värmer, längre päls för skydd och ett yttre lager av sträva hår som är vatten- och smutsavvisande. Att utgår ifrån att hunden klarar kyla då den har päls istället för att se om pälsen är gjort att hålla värmen tänker nog inte många på. Många bad med olika produkter försämrar pälsens naturliga skydd mot smuts och vatten. Ju mer man badar och tvättar desto mer får man göra det då pälsen i sig inte kan hålls ren.

Defekter i skelett/leder/rörelser – vissa raser avlas för att se ut på ett visst sätt, t ex taxen med sina korta ben. Den dvärgväxtmutation som orsakar kortbentheten ökar också risken för diskbråck på bland annat taxen. Det är alltså inte taxens form som är orsak till diskbråck. Taxen har avlats att se ut som den gör för att ta sig ner i gryt men som med all avel så blir den extrem skapas också problem för hunden genom bland annat deformerade tassar/ben, krokighet, för djup bröstkorg som kan öka risken för magomvridning osv.

Tittar man på t ex schäfrarna så har det uppstått något som kallas för räkrygg, alltså ett allt för sluttande kors där bakbenen inte kan röras i ett normalt mönster. Hunden slänger ut bakbenen i sidled för att kunna ta sig framåt. Denna onaturliga rörelse kommer av att hunden inte kan använda sina höfter på ett korrekt sätt och felbelasning blir en konsekvens.

Stora raser lider mer av ledproblem än mindre. Men även små raser kan drabbas av t ex patellaluxation.

Hur mycket ska vi människor lägga oss i utvecklingen hos hundarna? Blir det alltid till godo och bör vi skapa hundar som passar våra behov eller bör bara de som har behov av hundens egenskaper skaffa hund? Något att fundera över.

Läs gärna SKK:s guid till hur ett lyckat hundköp går till. Prioritera hälsa före utseende! Det är många faktorer att ta hänsyn till när man skaffar hund.

  • Vad kan jag ge hunden för liv och vilken ras passar in i det livet?
  • Hur mycket tid har jag att lägga på hunden? (dels i form av aktivering men även i pälsvård, kloklippning, uppfostran osv)
  • Hur mycket kan jag om hundar och den ras jag vill skaffa? Är jag beredd att lära mig mer? Okunskap är den enskilt största faktorn till att det blir fel. Personer som skaffar muskelhundar i tron att de måste uppfostras med hårda metoder. Små raser som behandlas som leksaker men som faktiskt kan vara skarpa jakthundar. Ja exemplen är många och kan skapa rubriker i tidningarna när det blir katastrofala följder.

Så kreativt kan det bli när båda hundarna sover i soffan och matte inte har något att göra. 🙂 Dags att laga nån lunch.

Hej hopp igelkott!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.