Länk

Fortfarande rätt skön temperatur ute på kvällarna, 15 plusgrader och ännu inga myggor! Fatta så skönt! Det är nog bästa tiden på året innan myggen kommer.

Eftersom vintern varit så hal, isig och mild så har vi nog alla i denna lilla familj tappat i kondition. Nu är det dags att göra nåt åt det så vi bestämde oss för att ta första cykelturen med hundarna. Med Alfs olycka färskt i minnet (läs om när Alf fick cykeln över ryggen här) så var vi extra noga med att inga koppel får trassla in sig någonstans!

Vi tog bara en kort sväng, några 100 meter i lugnt tempo nu i början. Endast trav är godkänt även om Theo gärna går över i galopp. Han gillar ju att springa men då är det av eller på-knapp. Han måste lära sig medelvägen, att orka längre genom att springa lugnare. På grund av diskbråcket kan inte matte löpträna. Annars hade ju det varit ett bra alternativ också.  Canicross ser ju så roligt ut så fasiken att vi inte kan tävla i det. Får kanske peppa husse att börja löpa? 😉

Nå en bra början på helgen i alla fall. Imorgon ska vi leverera ett paket till taxklubben som ska finnas med på Utemässan i Lycksele. Ni som bor i närheten eller har vägarna förbi kan gå dit och träffa taxar i vår monter 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Med ironi och humor får man skratta åt denna historia men den har nog ett tydligt budskap eller vad säger ni? Känner ju igen det allt för väl också, tyvärr.

Läs artikeln här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Gå gärna in på bloggens facebooksida och gilla den så får ni löpande uppdateringar om det som sker på bloggen och andra roliga saker som delas där: https://www.facebook.com/historienomalf

Sen finns instagram som ni kan se här på sidan i högerspalten men följ oss gärna där också: instagram.com/historienomalf

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Hej!
Vi deltar i en tävling om att vinna hundmat av MUSH. Läs gärna vår berättelse och gilla vår historia. Om vi får 50 gilla markeringar så vinner vi mat, om vår historia får flest gillamarkeringar i mars månad kammar vi hem storvinsten. //Taxamt en hungrig Alf.

Klicka här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Läs hela nyheten här.

Man blir lika förskräckt varje gång man får läsa något sådant:

31 mopsar, taxar och mopstaxar levde allihop i en smutsig lägenhet i Malmö…

…Polisen larmade länsstyrelsen när de upptäckte de drygt 30 hundarna i lägenheten i Rosengård i Malmö. Två inspektörer skickades ut som beslutade att alla hundar skulle omhändertas“.

Många frågor väcks som man antagligen aldrig får svar på.

1. Hur kan någon göra så mot djuren? Inser man inte när det är en hund för mycket utan bara låter det dra iväg till 31 stackars hundar? Kan inte ägaren se/förstå när smutsen och skötseln av djuren blir lidande?

2. De var kända hos djurskyddshandläggarna sedan tidigare, kunde inget ha gjorts innan djuren fick lida?

3. Var är grannar, anhöriga, bekanta? Har såna människor inga vänner? Det känns som att grannarna borde ha blivit lite störda av 31 hundar i en lägenhet. De bör ju ha levt om, luktat?

Själv har jag så svårt att förstå att ingen i personens omgivning reagerat. Har ingen varit hem till denne på flera år? Har inte en enda granne (eftersom det var i en lägenhet bor man ju rätt nära varandra, en enslig gård är ju mindre chans att någon besöker) reagerat på ljud, lukt eller på att personen har husdjur men aldrig går ut med dom? Kan man hålla en sån fasad? 🙁

En sån här människa är säkerligen psykiskt sjuk för nog märker en frisk människa när man inte längre klarar att hålla efter djuren och ge dom mat och vatten och omvårdnad.

Så hemskt. Hoppas varje liten vovve kommer till ett bra hem. Ska krama vår lilla Theotax extra ikväll. Dock hoppas och tror jag att han aldrig behövde leva sådär trots allt.

Kan man inte bara be om hjälp istället? Varför ska det vara så svårt att säga “det blev inte som jag tänkte mig, kan du hjälpa mig?” och ta tag i situationen istället för att låta det gå så långt. Har vi ett sådant klimat i detta land att man inte ska kunna be om hjälp av anhöriga eller bekanta längre?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Läs artikeln här.

Royston Grimstead, 42, från brittiska ­Somerset, ­hade haft sin Aston Martin i 15 månader. Bilen var värd runt 850 000 kronor. Förra onsdagen kom han hem till en total katastrof.

Bordercollien Luce hade gått till attack mot bilen. Hon hade tuggat i sig stora delar av ena skärmkanten.

Hund och husse hade haft en något ansträngd relation redan innan attacken. Luce har inte kommit överens med hans ­andra hund. Därför hade han planer på att ge bort henne.

– Hon måste ha hört mig ­prata om ett nytt hem. Normalt är hon väldigt snäll, ­säger han till ­tidningen.

Förödelsen med bilen var droppen. Nu har Luce fått flytta ut.

Kul att komma hem till. Alla ska inte ha hund men tur att han bara skrattade åt det iaf och inte tog ut sin reaktion på hunden.

Hundexperten Helen Stone blev väldigt förvånad när hon fick höra om Luces beteende.

Hennes teori är att hunden kan ha varit stressad för att hon var ensam hemma.

– Hundar kan tugga på dörrkarmar, skåp och annat, inte på bilar. Skadorna är ganska omfattande, säger hon till Daily Mail.

Bäst att se hur hunden reagerar när den lämnas ensam. Alla klarar inte att vara ensamma. Kan ju handla om understimulering också.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

En engelsk artikel finns här.

1. Hundar är empatiska och tröstande

2. De kan upptäcka cancer

3. De minskar stress

4. Kan upptäcka anfall (t ex epilepsi) innan de händer

5. Hjälper små barn att vara friska genom att vara smutsiga

6. Hjälper dig att hålla dig i form

7. Kan upptäcka lågt blodsocker

8. Hjälper dig att upptäcka farliga allergiframkallande ämnen i mat

9. Hjälper dig vara mer social

10. Hjälper krigsveteraner överkomma PTSD

11. Förebygger eksem hos barn

12. Helar sår genom att slicka på dig

13. Hjälper äldre att hålla god hälsa längre

14. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

15. Hjälper mot depression

16. Hjälper stressade elever klara skolan

17. Lugnar barn med autism

18. Motverkar mobbing

19. Underlättar för personer med fibromyalgi genom kroppsvärme

20. Hjälper personer med demens till högre livskvalité

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Läs gärna denna artikel om dominansteorins oduglighet. Dock på engelska. Mycket bra skrivet!

Dominansteorin är förlegad och dessutom baserad på studier av vargar i fångenskap. Nånting som studerades på 30 och 40-talet. Idag vet vi ju betydligt mer om ämnet. Ska vi basera våra mänskliga sociala beteenden på hur schimpanser umgås?  Det är ungefär lika logiskt.

Man kan ju också undra varför en del människor tror att ett djur som under tusentals år värderats för sin förmåga att anpassa sig och samarbeta med människor fortfarande skulle försöka dominera oss.  Det är ju vi som skapat och format hundarna av idag. Tyvärr får många hundar leva under konstant stress och i vissa fall tortyr från ägare som fortfarande lever i en föråldrad världsbild om dominansordningar.

“Där kunskapen tar slut tar våldet vid”. jag vet inte var ordspråketkommer ifrån men något jag fick lära mig i hästhållningen. Rätt bra att tänka på.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Blir så upprörd! Har ju diskuterat otaliga gånger på dachshundtalk.com om att man inte ska lämna små/unga hundar ensamma hela dagar eller använda sig av bur när man lämnar hunden hemma. I USA är “crate training” ett välkänt begrepp. Valpen tränas att sova i en bur för att inte kissa och bajsa inne. De tror nämligen på att valpar inte gör ifrån sig där den sover så lämnar man den i en lite bur så gör den inte ifrån sig inne och man får den rumsren snabbare. Det är så sjukt att dessa myter lever kvar! Valpen har ingen kontroll över sin blåsa förrän vid några månaders ålder, det är inget man kan träna valpen till. Det är en biologisk mognad som måste uppnås.

Sökte på  information på engelska om skäl till att inte burträna sin hund. Fick upp ett enda svar av alla om detta, alla andra förespråkade denna metod! Helt galet! PETA verkar vara de enda som på något sätt uttalar sig mot detta tankesätt. De beskriver konsekvenserna av att hunden får leva sitt liv i bur. Det kan orsaka problem som aggressivitet, understimulering, hyperaktivitet, depressioner med mera.

När folk frågar varför man inte ska lära hunden att sova i bur så brukar jag försöka förklara det med att hunden sover bort sitt liv. Ska den sova hela natten och sedan bli instängd, sakna möjlig aktivering, resten av dagen? Hur många minuter (kanske timmar) aktiveras hunden på kvällen när husse/matte efter jobbet ska hinna med barn, matlagning, handling, tvätt, disk osv? Inget roligt hundliv. När försök sprida den “svenska modellen” även om den inte är fullt ut perfekt så är den fan så långt bättre än dessa förespråkare för “crate training”.

Länk till PETA finns här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Länk

Läste nyss den hemskaste av alla nyheter. En hund som satt bunden utanför en butik medan ägaren handlade hittades svårt skadad med ett långt sår över ryggen och sticksår i halsen!

Någon har alltså skadat hunden medan den väntade på husse/matte. Bind aldrig hunden utanför butiker! Aldrig!

Hunden fanns under onsdagen hos veterinären. Läs hela nyheten här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"