En vädjan inför nyår!

Snälla föräldrar ha koll på era barn när de är ute och leker så de inte leker med smällare. En kompis har just fått sin hund förstörd då ett par ungdomar kastade smällare mellan frambenen på hunden! Det är ett stort lidande för hunden att vara smällarrädd. Smällarrädsla har ingenting att göra med om hunden är skotträdd eller inte. Alltså kan även jakthundar bli paralyserade för smällare. Det innebär att den ägaren kanske aldrig kan jaga med sin hund igen. Det är lidande för hunden som blir paralyserad av skräck vid olika ljud efter händelsen. Det är en dyr investering som hundägaren gjort i sin hund, valt uppfödare och valp med stor omsorg. Allt detta kan vara bortkastad för att några barn/ungdomar får för sig att skrämmas. Dessutom kan många människor också vara mycket rädda för smällare/ljudet. Det är inte en rolig lek eller ett busstreck. Det får stora konsekvenser och man måste som förälder lära sina barn vilka konsekvenser olika handlingar får.

Att som förälder förneka att ens eget barn kan vara delaktig i såna otyg är enbart naivt och det är troligtvis de barnen som är mest aktiva! Om någon säger till att just ditt barn varit delaktig så börja inte försvara och gapa på den som är utsatt. Tänk på konsekvenserna en sån “lek” för med sig för andra! Även just ditt barn kan vara delaktig och det är inte hela världen om man tar tag i det på en gång och förklarar vilka konsekvenser det får för hunden och ägaren.

Så jag hoppas på ett gått nytt år för alla och att barn och ungdomar får ha ett trevligt nyår utan att orsaka stor skada för andra.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.