Graderna kryper neråt

Prognosen ser ändrad ut, det blir inte mildare till helgen utan ska krypa närmare – 30 igen. Idag var det 25,9 grader på lunchen. Stackars Alf fryser så han skakar trots täcke och tofflor så jag tog bilen å åkte till djurmagazinet. Fick hjälp att prova ut två nya tjocka dubbla täcken. Så nu ska han väl ändå klara av att pinka ute. Berättade att han haft två sträckningar i ryggen tidigare så han får absolut inte bli kall. Nu sitter täcket åt baktill och är rejält fodrat. Är det riktigt kallat kan jag ha vårat tidigare täcke under (tre lager). Theo fick ett likadant i svart.

Till våren kan man ta bort innerfodret och ha som regn/skaltäcke. Tyckte det var värt priset då.

_20160119_142018

Att det står rubriker i tidningen om om “Rekordstormen”, “Snökaoset” och att skolor, arbetsplatser och kommunikationer stänger i södra Sverige pga 20 (!?) cm snö är både roande och bekymrande. Roande för att här uppe fick vi 50 cm inom ett dygn och det var knappast stora problem. Vi har -30 grader i perioder utan att dö. Men om det är katastrof när det kommer 20 cm snö så oroar det mig att vi inte har bättre beredskap i detta land för riktiga katastrofer, alltså när det slår till något otäckt. Folk kommer ju dö som flugor. Jag förstår att man inte har samma utrustning som i söder som i norr pga att det sällan händer, men nog måste väl samhället fungera trots 20 cm snö?! Annars är vi riktigt illa ute kan jag säga!

Känns lite som kvinnan som hade svarat på frågan om hon oroades över att elförsörjningen i staden var opålitlig – hon påverkades inte för hon bodde mitt i centrum och där var hon inte lika beroende av elen… Tja. Lite så. 😀 Känns som att man är mycket oförberedd och ganska naiv i sitt sätt att leva om man verkligen tror man är så säker bara för att man bor i en stad (eller på en plats där det sällan kommer snö).

Klimatförändringar eller inte – vi måste klara av alla typer av väder! Lager på lager, skalkläder, varmt under, extra batterier, ficklampor, vattendunkar, värmeljus och vedeldning, håll dig torr, alltid ha extra kläder i bilen om du blir stående osv. Lite har man fått lära sig om att överleva om det skulle bli strömavbrott när det är – 46 (år 1999).

God dag!

_20160119_142404 _20160119_142418 _20160119_142431

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

3 Svar på “Graderna kryper neråt”

 1. Therese

  Hehe sånn er det her også. Avisene omtaler ekstremkulda sørpå og kommer med tips til hvordan de kan holde ut. Der er det sprengkulde med mellom -10 og -20. Her har vi under -30, men det er helt normalt :p

  Heldigvis har jeg hunder som tåler kulda godt da. Får de potesokker på, så stortrives de ute i -35 🙂

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ibland önskar jag att jag hade mer anpassade raser som klarar kyla bättre 😉

   Svara
 2. Erika

  Ja ´här i södra halvan blir det alltid kaos om det kommer mycket snö 🙂 . Sedan många år bor jag i Södertälje, men växte upp i Skåne. Åtminstone på den tiden körde många med sommardäck året om. Så det är klart att om det fortfarande är så så slirar många av vägen i dessa tider 🙂 .

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.