Att bära

Ja det sura (läs regniga) vädret fortsätter. Skurarna avlöser varandra, däremellan kan man få några minuters sol om man har tur 

Å fortfarande möter man dessa lösspringande hundar  När ska folk lära sig att ha sina hundar kopplade? När vi gick ut så hörde jag två stora hundar skälla och busa, såg att dom sprang lösa en bit bort. Gick medvetet åt ett annat håll. Ser då två små kineshundar (nakenhundar), en unghund såg det ut som, sprang lös och den andra var kopplad. Vi tränade att hoppa upp och ner på stenar osv innan vi gick vidare. Nå då springer ju den lilla nakenhunden fram till oss. Jag stannar bara och inser att det inte går att ta en annan väg eller gå ifrån eftersom den lilla följde efter oss. Höll dom nära men den lilla rackaren sprang så klart ända fram, höll på att bli nypt av Alf! (Här ska man ju komma ihåg att det är strikt hundägaransvar vilket innebär att om Alf hade bitit och skadat den lilla hade jag åkt på kostnaden fast min hund var kopplad). Ägaren kommer springande och tar fast sin lilla vän (som var en hårsmån från att bli biten igen). Trevliga personer men det är så jobbigt att hela tiden bli påsprungen så där! All träning man lägger ner får man backa i för att någon har sin hund lös. 

Det är ju inte så att JAG går nära och använder andra som träningsobjekt. Det är ju tvärtom, jag försöker undvika hundmöten så mycket som möjligt för att ha en chans att träna på avstånd och i mer kontrollerade former. Men när man bor i bostadsområden med mycket hundar så är det ju bara så att man inte kan styra hela omvärlden.

Förklarade för paret att mina hundar är rädd för andra hundar och tycker det är läskigt med framspringande hundar. Dom tyckte att Alf och Theo var jättefina och söta. Jag lät bara Alf och Theo hålla det avstånd dom ville till hundarna och människorna. Tyckte mig se att Alf slappnade av och till slut skällde han mer av bus än av rädsla. Theo höll sig bara undan så lät honom vara.

När de till slut gick med småhundarna så strök jag Alf och Theo lite för att dom skulle varva ner. Theo nafsade då i jackärmen, som han gör när han vill bära en vante. Hade inga vantar så gav honom kepsen. Han verkade mycket lugnare då. Han bar kepsen ända hem. Kan det ha en lugnande effekt på Theo att bära saker? Kanske får jag börja ha med en skrotvante i fickan som han kan bära.

DSC_1634

DSC_1637

När vi gick därifrån så mötte vi tack och lov en stabil hundkompis som dom känner, av större modell, så jag lät dom hälsa utan koppel.

När slutar man lita på sina medmänniskor? Känner mig mer och mer osäker bland andra hundägare när det allt som oftast kommer framrusande hundar från höger och vänster. Ofta är det bara en lekfull hund men det spelar ingen roll för oss som tränar.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

8 Svar på “Att bära”

 1. Vanna

  På retrievrar brukar det funka lugnande (eller självförtroendehöjande) att få bära så jag brukar alltid ge dem nånting om de blir rädda för t.ex. fyrverkerier. Verkar vara ett bra recept för Theo också!

  Svara
 2. Tassportalen

  Ja det är verkligen trist när de kommer lösspringande sådär! Tycker det börjar hända allt oftare och man hör om det mer och mer från andra. Väldigt trist att man inte ska kunna lite på sin medmänniskor…

  Svara
 3. Malin

  Alltså dessa jäkla koppel ( som förstör möjligheten för hundar att kommunicera) dock en väldigt bra uppfinning om folk håller koll:). Tränade med min hund lös på planen igår ingen var där helt plötsligt så såg jag en lös hund kanske världens vänligaste hund för den sprang inte fram den stod där och tittade. Men jäklar vad fel detta hade kunnat gå för jag belönade min hund med att kasta en rolig leksak. Men det gick bra har ganska bra koll på min hund iaf då han inte sticket fram till okända hundar 🙂 ( har hänt nån olycka tyvärr, missbedömning från min hund då de stannade och kollade och han inte visste helt om det var hälsning eller inte). Iaf tänker på koppelproblemet hos din hund. Har du testat att fortsätta gå en bit med de du möter för att avdramatisera detta.?

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Hej jag håller med dig, det är kopplet som är problemet. Tyvärr kan jag ju inte ha mina lösa så de kan hälsa naturligt på andra hundar, därför blir lösa hundar ett problem för oss. Nja ibland men d är inte alltid den andra har tid att gå. Men brukar försöka stanna å prata tills hundarna varvat ner.

   Om man alltid kunde mötas på stora inhägnade fält så tror jag inte mina skulle ha problem 🙂

   Svara
   • Malin

    Jag kan bara gå lös med min i skogen eller vid träning. Men strävar efter att koppla när människor andra djur och hundar kommer pga respekt. Min hund hatar även koppel han blir frustrerad och gillar inte när hundar springer fram när han är kopplad för han vill veta att han inte sitter fast:)

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

     Ja d är nog en helt naturlig reaktion nät man sitter fast. Tänk vad vi begränsar hundens frihet hela tiden. Men så är det ju när vi lever i samhällen.

     Svara
 4. Jennie & Lova

  Vissa hundägare alltså…
  Gällande bravecto så talar du om för din veterinär vad din hund väger, då får du recept på en tablett som är matchad med din hunds vikt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.