Dyrt med skällande hund

Det kan bli en dyr historia om hunden skrämmer t ex en häst. Läs nyheten här.

Den unga hästen – på väg att bli travhäst – tränades och passerade fastigheten där en hund sprang fram emot staketet och skällde.
Hästens tränare kunde inte förmå hästen att stanna på vägen, i stället skenade den och hamnade i diket och skadades så svårt att den fick avlivas“.

Hundägaren döms nu att betala 700 000 kr för hästen och motpartens rättegångskostnader. Mycket tragisk händelse för både hästägaren och hundägaren. Hästar är ju flyktdjur och kan väldigt lätt skrämmas av till synes små saker, passera en brevlåda, soptunnor, flygande plastpåsar och allt möjligt. Så att en skällande hund kan skrämma en häst är ju inte omöjligt. Men det känns ändå rätt orimligt att hundägaren ska betala så stor summa pengar. När man inte vet hur allting skedde är det ju svårt att uttala sig.

Generellt tycker jag att hundägare är ansvariga för vad hunden ställer till med. Man kan inte ha en aggressiv, mycket vaktig hund obevakad på gården även med staket. Så klart kan både djur och människor bli mycket rädda och det kommer en rabiat hund flygades mot staketet. Men om man utgår från att ägaren inte haft för avsikt att ha sin hund som skrämselpropaganda i sitt kvarter (alltså medvetet skaffat sig en stor skrämmande hundras och låter den härja på fritt på gården) så känns det ju rätt orimligt att bli skadeståndsskyldig på 700 000 kr. Ägaren har ju ändå haft hunden “under uppsikt” på det sättet att hunden varit inom inhägnat område, dessutom på ägarens egen tomt.

Om det är en unghäst bör kanske hästägaren också vara lite försiktig med var och hur man tränar hästen i olika miljöer. Hästar behöver också miljöträning för att bli trygga i t ex trafiken. Hästen kanske hade fått samma panik om en bil passerat? Eller en cyklist?

Det råder ju strikt hundägaransvar i Sverige så antar att det är det man går på i detta fall. Något vi får tänka på när vi flyttar in i vårt hus där vi har planerat att ha staket. Både Alf och Theo är lite vaktiga av sig men de lär sig snabbt vilka ljud som “hör till” och vilka som är nya och då vaktar dom inte lika mycket. Men nån kanske blir rädd om de kommer skällandes.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 4 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

4 Svar på “Dyrt med skällande hund”

 1. johanna

  håller verkligen med om att det känns som orimligt mycket pengar, och att man kan ifrågasätta den här lagen över huvud taget. Som sagt, hästar kan bli rädda för mycket; bilar, barn, cyklister…men av någon anledning är det bara hundägaren som blir dömd… Det är ju en sak om man har en lös hund som härjar runt och springer fram till allt och alla och ställer till problem, men en hund på en inhägnad tomt är ju ändå på nåt sätt “under kontroll” eftersom den är på inhägnat område.

  Svara
 2. Pingback: Skällande hundar | Tassportalen

 3. Tassportalen

  Oj, det var en saftig summa. Det här är nog någonting som många hundägare inte är medvetna om. Hoppas det är okej att vi länkar till det här inlägget på Tassportalen. Det känns verkligen som ett relevant ämne!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.