Theos stress

Nu ska vi försöka ta tag i Theos stress. Vi har ju skojjat mycket om att han har ADHD men det handlar nog mer om stress. Hans tokskällande, han kan knappt gå utomhus utan att skälla på det mesta som rör sig. Han är ju glad också och älskar allt vi hittar på. Han bryr sig mindre om hundmöten än vad Alf gör men han känns ändå mer stressig. Inne skäller han ju på alla möjliga ljud han hör, från grannar eller folk som går utanför. Känns som att han har svårt att slappna av. Stundvis lägger han sig i sin bädd och sover så han kan ju koppla av ibland. Men hur kan vi hjälpa honom? Alla tips mottages taxamt.

Det största felet vi gjort är att många ivrar upp honom när han redan är uppvarvad genom att uppmuntra lek och bus när han kommer och sliter i en. Det har gjort att han ofta kommer och drar i en när han har svårt att koppla av. Han kan ligga och pipa på vår säng om han har tråkigt. Han snarkar och låter så fort man stryker på honom så jag har provat att ligga och massera honom stundvis vilket verkar hjälpa för stunden.

Theo hoppar ofta och drar i kopplet, han hoppar och drar i vantar och kläder, han drar ofta i kopplet och skäller hejdlöst. Så klart minkar dessa symtom när han varit ute på en längre promenad eller fått träna i grupp. Men jag tror inte bara det handlar om att han behöver mer motion. Jag har även märkt att han andas snabbare än Alf, även när han vilar.

Han verkar lugnare när han får ligga och tugga ben. Han har själv valt sin favorit plats så där har vi lagt hans filt som han hade med till oss. Vi låter honom alltid vara ifred när han lägger sig i sin bädd. Han springer dock upp direkt någon går i lägenheten, vilket inte Alf gör.

Hittade en bra sida om stress hos hund här. Tycker vi gör mycket på listan över vad man kan göra för att minska stressen. Vi använder sele för att inte belasta nacken för mycket så han får ont. Vi leker söklekar och tränar med honom och han älskar att lära sig trick men även där går han upp i stress och bara skäller. De har daghusse/matte så de är inte ensamma särskilt ofta eller länge. Vi har alltid ben framme och vi skriker inte hemma. Ibland har vi höjt rösten när han inte lyssnar utan bara sitter och tokskäller men han får alltid beröm när han är lugn och tyst.

Och bara för att jag skriver det här inlägget så kommer Theo och lägger sig i min famn och snarkar 🙂 Lilla sötnöten.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Theos stress”

 1. Malin

  Träna mycket passivitet i olika miljöer, genom att ha honom nära dig. Sitt med benen särade tryck in honom nära dig. Massera honom vid precis ovanför frambenen som är en lugnande punkt hos hunden belöna med godis för minsta rätt, låt honom själv lära sig komma till ro. Sätta gränser hos de människor som triggar igång kan också vara bra 😉

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Tackar 🙂 Ja försöker massera honom och han lugnar sig oftast då. Om vi är ute i t ex folksamlingar så är Theo den lugnare av dom. Så märkligt egentligen, det är som att då har han inget behov av att stressa runt eller så blir det överstimulering. Jo vi har börjat säga åt folk att inte trissa igång honom mer.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.