Att vara kritisk

Det cirkulerar nu på facebook en artikel där en man som utgett sig för att vara hundinstruktör dömts till ett 5-årigt fängelsestraff för att han dödat en klients hund genom våld. Uppmaningen i texten är att välja sin instruktör med omsorg och välja en instruktör som inte använder våld. Ni kan gå in på HistorienomAlf på facebook så hittar ni artikeln. Det har skett liknande incidentet i Sverige också. Läs här.

Jag kan dock inte förstå hur hundägaren kunde överlämna hunden åt denna galning? För mig har även ägaren begått ett brott om denne inte kollat upp killen mer. “Självutnämnd” hundtränare och på rekommendation av någon som påstod att han var duktig. Även om många vill kalla sig hundintstruktörer och gärna påstår sig kunna det ena och andra, så garanterar ju en utbildning på papper att personen genomgått någon form av övervakad träning med någon som kan avgöra om personen i fråga är lämplig. Jag skulle aldrig överlämna mina hundar åt en okänd person på rekommendation av någon annan. Jag hade krävt att få vara med, gå kurs för personen och se hur denne arbetar med andra hundar innan jag skulle låta någon få ta med sig mina hundar någonstans!

Man måste våga vara kritisk även om man valt sin instruktör och denne kanske fått goda omdömen av andra. Ett gott första intryck räcker inte. Personen kan ju ha sett hundpiskaren på Tv och anser sig sedan kunna göra samma sak? Bara för att någon anser sig själv vara duktig så behöver man ju inte vara det.

Det finns givetvis duktiga hundmänniskor utan utbildning också men vill personen då arbeta med andras hundar är väl det minsta man kan kräva att personen går en utbildning och få det på papper så man kan känna sig säkrare som hundägare. Åter igen som Anders Hallgren säger: Mycket inom hundvärlden baseras på åsikter och inte kunskap. Att ha en åsikt om hur man tycker att en problemhund bör behandlas är inte samma sak som att hunden får den hjälp den behöver för att reda ut sina problem. Speciellt när man söker hjälp för problem bör man ju vända sig till någon som baserar sin kunskap på fakta och forskning och inte en åsikt?

Om det någon gång börjar kännas fel i magen så kan man faktiskt avbryta.

Fruktansvärt djurplågeri och stackars lilla hund. Den är nog på ett bättre ställe nu iaf.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Hundträning | Taggad , | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Att vara kritisk”

  1. Lill-Iren

    Det er så tragisk å lese slike historier, og det er sikkert mange 🙁

    Jeg tror at dersom man ikke kan så mye om hund så tør man kanskje ikke stole på seg selv og sin egen magefølelse. I en perfekt verden skal det jo være trygt å søke hjelp angående et område du ikke er så god på hos en som har utdanning og erfaring innen det området. Men innen hundetrening er det dessverre ikke slik…

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.