Till kattägare!

Det diskuteras ofta och livligt om hundägares ansvar och att visa respekt för omgivningen. Detta fungerar inte över allt, många låter fortfarande hundarna springa fram till allt och alla. Det bästa man kan göra i ett sånt tillfälle är ju att bara sätta fram handen och säga “GÅ härifrån!” med bestämd röst. Då visar man både hund och ägare att det inte är ok.

Ibland hör man det diskuteras kring kattägare och deras (o)ansvar. Nu hittade jag denna text och jag har svårt att veta om den är skriven med ironi och/eller allvar i ett försök att vara tänkvärd? Men den väcker frågor…

Jag har läst igenom detta forum + andra platser på nätet och upptäckt att det finns en värre kategori än katterna, deras ägare.
Vilken stöddig attityd! Förstår ni inte att det är ni som skapat bekymmer för andra? Ni köper en katt kastar ut den och väntar sig att alla runt om er ska anpassa sig. Lika bra att ni får reda på att det är bara ni kattägare som är intresserade av katter, vi övriga har andra intressen.  Även om jag är intresserad av att tex åka motorcykel utan ljuddämpare som låter massor, så får jag inte det på grund av att mina medmänniskor troligen inte gillar det, så därför gör jag inte det. Men respekt för sina grannar verkar sekundärt för utekattägarna, klart att ni vet om nedanstående, men väljer att ignorera det.

Ni som har utekatter in bostadsområden, svara gärna på följande fakta hur ni ställer er till nedanstående punkter om ni tänker posta:

1. Katter förorenar barns sandlådor, vilket småbarn kan få i sig och blir sjuka.
2. Katter ligger på bilar vilket kan ge upphov till repor i lacken om katten sticker snabbt.
3. Katter attackerar/stör annat djurliv i området, typ fåglar och igelkottar.
4. Människor med allergier och som är djurrädda.
5. Katter förstör andra egendom genom att klösa på utemöbler och kissa på balkonger m.m.

Ovanstående problem känner alla (så pålästa) kattägarna till, TROTS DET släpper ni ut lilla missan, som härjar och lever rövare, det är respektlöst mot alla andra som bor runt er. Men åt det hållet krävs inget tålamod, det är bara lilla självständiga missan som ska få fritt utrymme.

Vill ni att vi som inte vill ha skadedjur runt oss ska vara lika definitiva som ni?
Vill ni att vi gör samma sak, ställer ut en slagfälla (för mård) där katten lagligen inte bör vara?
Många kattägare behöver inte vara oroliga, deras katt springer väl som vanligt aldrig på andras balkonger och i sandlådor, och skiter bara inne på lådan.
Bli inte förvånad om kissen inte kommer hem en kväll efter sin dagliga bärsärk…

Argument och svar.

Men det är naturligt för katter att göra så
Jaha, det är kanske därför man inte bör ha katter i tätbebyggda områden, precis som med krokodiler och psykfall.

Men det är mitt sällskapsdjur
Köp en vandrande pinne.

Fan vad fegt att ge sig på en försvarslös katt.
Jag har inte valt att ha den ute bland potentiella katthatare, det var ni själva.

Katter måste få vara ute.
Flytta ut på landet om det är så jävla viktigt då.

Men du kan köpa spray som du sprayar där du inte vill att katten ska vara.
JAG har inte köpt och släppt ut ett skadedjur obevakat i vårt bostadsområde, JAG lägger inte en krona på att lösa DITT fyrbenta problem. Tipsa inte mig om att köpa något som håller din katt borta, jag ser att kattägaren löser sitt problem.
Fyspray nej, rävsax eller slagfälla måhända.

Olika åtgärder för dig som tröttnat att ha skadedjur runt dig:
Om en katt envisas med att beträda dina domäner:
Fånga in katten och ge den till polisen, det borde väcka kattägaren.
Nästa gång kan du lämna den på en avlägsen soptipp, där får den vara ute heeeela dygnet och det finns gott om råttor och annan mat, jättenaturligt för ditt självständiga skadedjur.
Dyker samma katt upp igen, se till att den blir en del av kretsloppet genom att tex. ge den till din lokala kinarestaurang.

Och eftersom ”hissen inte går ända upp i hyreshuset” hos många kattägare gör jag en liknelse som sätter saker och ting i perspektiv.

Hej grannar!
Jag har skaffat en rökheroinpundare som jag släppt ut i vårt gemensamma bostadsområde, han är jättesnäll och Bulten (som han heter) har aldrig gjort något sattyg hemma.
(Jag kanske har lite extra tålamod då han är min snutteplutt-pundare)
Jag låter honom vara ute på dagarna för han behöver frisk luft, och gillar att lalla runt.
Hoppas det är ok att han pissar ner sig och somnar i trappen och gör detsamma på era stoldynor, sover på din bil, biter på allt av värde i området och snor allt som inte är fastskruvat.

Han kan föra ett jävla liv om Rufus dyker upp, det är hans konkurrent i ”kopparbranchen” men så fungerar dom, det är naturligt för pundare, snälla respektera det.

Han kanske skiter i sandlådan men det kan ni ju bara plocka bort, precis som med kanylerna.
Det är möjligt att han snor koppargrejer och cyklar här i området men det ligger i deras natur så det får ni respektera, han är ju bara en rar pundare.
När han blir kåt låter han som kriget, men det ligger också i hans natur, vill helst inte kastrera honom då jag funderar på att starta kennel här..

Tack för ert tålamod.

Budget:
Taktiken är köpa antikatt-hårdvara för samma pengar som katterna förstört för hos mig från tex. http://www.ideverkstaden.com/ om kattägarna fortsätter vara totalt oförstående mot sina grannar. 

Jag kanske ska byta bransch och åka runt och ställa fällor helt random i bostadsområden och vänta in påföljden i lokaltidningen.
Blir troligen inte världens första seriekattmördare, men det borde få kattägarna att hålla sina skadedjur på rätt sida om dörren…

Men glöm aldrig bort, det var ni kattägare som satte igång detta genom att släppa ut ert skadedjur i tätbebyggt område obevakade och helt sonika skita i era grannar, respektlöst!

Mvh
Ännu en kanske blivande seriekattmördare…

Faktum är att katter i större utsträckning än hundar far “vind för våg”, då det inte finns koppeltvång eller regler kring katters framfart. Kattägare bör ta lika ansvar för sitt husdjur som hundägare måste ta, kanske börja plocka upp bajs, städa grannens altan om olyckor händer osv. Detta av två anledningar: Uppsikt över katten gör att katten utsätter sig för färre risker, speciellt i en stadsmiljö. Tänk så många (kanske författaren ovan) som kan tänka sig gå på katten för att de är irriterade över problemet (som inte katten rår över). För det andra så måste man respektera de som verkligen inte tycker om djur/är allergiska/rädda. Jag vill inte heller ha mina möbler förstörda eller kattbajs över allt. En katt som kan springa runt på en bondgård stör givetvis inte många och har en viktig uppgift. Men när vi är i stan med våra djur (hund som katt) så måste vi respektera varandra. Annars skapar vi bara hatet som beskrivs ovan. Det som förlorar på det är ju djuren.

Ansvaret för kattägare borde absolut bli mer tydligt i lag! Alla dessa stackars hemlösa katter som år efter år söker hem via kattakuten och andra hjälporganisationer (som drivs av frivilliga och är beroende av ekonomiskt stöd!). I vinter omhändertogs många katter med svåra köldskador, en del måste avlivas. Tänk då på de som aldrig kom till jourhem, de som fick frysa ihjäl ute, ensamma! Nej att skaffa ett djur är ett stort ansvar! Jag förbannar de personer som skaffar sommarkatt och sedan släpper ut den! De som inte kastrerar sina djur alternativt ger dem p-piller för att förhindra alla dessa kattkullar som sedan ska föda sig själva. Det är ett stort lidande för djuren!

Har själv varit kattägare innan husse kom in i bilden. Husse är allergisk mot katt men inte hund. Max och Ida fick då flytta till moster som tacksamt tog emot dem! Nu har Ida gått till katthimlen då han mådde dåligt pga återkommande UVI. Moster ska nu skaffa en liten Charlie från kattakuten. Charlies mamma kom från kattakuten till ett hem. När man tar en katt så skriver man på att kastrera denna för att förhindra fler kattungar som inte hittar några hem. Det nya hemmet tog inte sitt ansvar och mamma blev med kattungar. Då ville familjen inte ha någon av dem! Oansvarigt och väldigt förkastligt! Vad lär man sina barn? Att djur är slit och slängprodukter?!

Men nu ska lilla Charlie få ett permanent hem och förhoppningsivs trivs hon med gammeltanten max.

Världens bästa Max (svart) och Ida (grå):

 

Änglakatten!

ÄnglaIda!

Ida

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.