Hundattacker ökar i länet

Norrbottenskuriren rapporterar om att antalet hundattacker ökar, många med dödlig utgång för mindre hundar.

Det finns en paragraf som säger att man som hundägare då är ersättningsskyldig och den plikten kommer man inte undan. Det är dock inget polisärende utan bara mellan parterna. Kommer man inte överens kopplas tingsrätten in, berättar länets djurpolis Martin Wass.

Det blir alltså ingen förundersökning eller liknande från polisens sida. Men däremot kan en hundägare som inte har koll på sin hund få ett föreläggande av polisen där man exempelvis bestämt att hunden ska hållas kopplad eller ha munkorg. Bryter hundägaren mot föreläggandet blir det böter“.

Oavsett om det är straffbart eller inte så innebär det ofta katastrof för den som blir drabbad. En tidigare orädd och självsäker hund kan bli helt förstörd och aldrig mer lita på andra hundar och göra utfall på promenader. Osäkerhet hos ägaren om vem man möter och om dom har koll på sin hund. Rädsla för att själv bli biten osv.

Vi möttes igår på promenade av en framrusande vallhund där ägarna ropar “han är snäll!”. Som att vi bryr oss om det. All träning med Alf går bakåt så fort det händer. Inte skyndade dom fram heller för att fånga in sin hund trots att Alf stod och skällde och uppenbart visade att det var obehagligt. Så snabbt kan all träning någon lagt ner på sin hund försvinna eller gå bakåt för att någon inte använder koppel.

Det går att undvika! Det är inte svårare än att:

1) Respektera din omgivning! Din hund må vara det bästa i din värld men det betyder inte att alla andra vill hälsa på din hund. Håll hunden kopplad! Har du flexikoppel så ska hunden komma på inkallning och gå vid din sida, lås kopplet så hunden inte kan rusa ut i fulla längden!

2) Visa hänsyn. Låt inte hunden springa fram till andra utan att du först frågat om det är ok. Det är inte ok att bara ropa “Han är snäll!” när din hund susar fram.

3) Var rädd om din hund. Den mötande hunden kan ju faktiskt vara sjuk, skadad eller rädd för andra hundar. En annan hund som kommer för nära kan upplevas som hotfull. Lämna utrymme för den mötande att passera utan att tvingas parera din hund. Du vill väl inte åka till veterinären om din hund får noskvalster, skabb, magsjuka eller någon annan smittsam sjukdom? Eller rent av pga ett hundbett. Oavsett storlek kan både små och stora hundar bli allvarligt skadade av hundbett. Tar det illa så kan t ex ögon eller öron skadas allvarligt.

Du är lika ansvarig som alla andra. Om vi alla visar respekt så sker inte såna här onödiga olyckor!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

6 svar på ”Hundattacker ökar i länet

  1. Bra skrivet, jag tycker det är lustigt att hundägare inte kan visa varandra mer respekt eller besitter mer kunskap? Framspringande hundar (i koppel eller lösa) är allt för obehagligt för att vara så vanligt som det är.

    • Ja det är ju så enkelt att förhindra det! Om alla bara tog ansvar. Men det är lätt att skylla på andra och tycka att “jag har ju så bra koll på min hund”. På ett sätt är det kanske för lätt att skaffa hund…

  2. En av de där tre punkterna borde ju varje hundägare kunna ta till sig, om de inte gjort det så förutsätter en ju liksom att de varken är speciellt rädda om sin egen hund eller andra hundar – eller människors välmående. Det är ju därför en blir så irriterad. Blir också lika förundrad varje gång ingen har sprungit fram och skämts ihjäl och bett om ursäkt. Det är väl det minsta en kan göra om en har en hund som har sprungit fram till någon. Knäppa knäppa människor.

    • Ja alla kan göra misstag. VI har gjort misstaget att lita för mycket på våra hundar. Men då försöker man ju göra det bästa av situationen. Nu mer får våra aldrig gå utan lina.

  3. Så bra skrivet 🙂 Alldeles för många har alldeles för dålig koll på sin/sina hundar. Önskade att fler kunde förstå hur man ska bete sig som hundägare mot både andra hundägare och “hundlösa” människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.