Hur man använder ett flexi!

På promenader så möter man olika typer av hundägare. Allt från väldigt strikta och rent elaka (rycker och sliter i hunden och ska ha kadaverdiciplin) till de som har hunden lös eller längst ut i kopplet utan kontroll. Nu är vi lite trötta på alla dessa lösa hundar men också de ägare som inte vet hur man använder ett flexikoppel.

Här kommer en liten flexi-skola

För det första ska flexi främst användas med sele. Varför? Jo flexit fungerar ju så att det hela tiden är spänt för att rulla ihop sig när hunden närmar sig ägaren. Vad innebär då de för en hunds nacke? Jo ett ständigt tryck på nacken.

Man kan heller inte köpa det största bekvämaste handtaget om lilla vovven väger 8 kg. Varför inte det? Jo för att flexi finns i olika storlekar. Titta på förpackningen så ser du för hur många kilo hund flexit är anpassat för. Det innebär att man måste anpassa flexit till sin hunds viktklass. Tänk dig kraften på en liten 3 kg chihuahua om kopplet är gjort för en 60 kg rottis?

Går man runt ett hör kan man kanske inte låta hunden gå först och du kommer 5 meter bakom. Vad vet du vad som väntar runt hörnet? Hunden kanske blir skrämd, påsprungen? Eller så kanske din hund rent av skrämmer/biter någon som plötsligt dyker upp.

För det tredje innebär inte ett flexi att man kan gå å slappna av hela promenaden. Ett flexi kräver grundlydnad på hunden så som inkallning. Ett koppel är bara en säkerhetslina och inget uppfostringsredskap! Om hunden går längst ut i en 8 m lina och det kommer en cyklist så är risken stor för skador om hunden plötsligt tar några steg ut i cykelbanan och cyklisten korsar kopplet. Du hinner knappast på 5-8 m “hala” in hunden. Olyckor händer väldigt lätt och det blir stora skador på hund, cyklist och kanske också hundägaren. Ett flexi innebär att du som ägare måste ha inkallning på hunden och be den komma vid din sida vid möten.

Om man använder flexit för att “hala” in hunden och inte låter den komma på inkallning så kan man förstöra inkallningen för hunden om den är lös. Har hunden börjat förknippa orden “kom nu” med ett bli släpad till husse/matte så vill den knappast komma frivilligt när den är lös.

Flexit har fördelar. Det trodde inte vi som har varit emot det ganska länge. Men för en jakthund som sällan kan vara lös på grund av starka jaktdrifter så blir det ju väldigt tråkiga promenader att alltid gå 1,5 – 2 m från husse/mattes ben 🙁 Med flexit får Alf mer frihet och kan springa 10 m  från oss (5 m bakom till 5 m framför). Han kan gå upp på stenar, springa ner i diken och ut på ett fält utan att kopplet stoppar honom. Men flexit måste användas rätt så inte hunden skadas.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Hur man använder ett flexi!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.