Har du hört uttrycket “att plocka russinen ur kakan”? Med det menas att man plockar det man tycker om/som stämmer överens med en själv ur olika teorier och använder delarna på olika sätt.
Fungerar det i hundträning? Nja. Inte särskilt bra i alla fal.
Många människor har hört att ge godis till hunden är bra och blir en belöning för hunden. Det stämmer i sig, men belöningsbaserad hundträning är så mycket mer än att bara “ge en köttbulle”. Det är här det blir komplicerat.
Om vi ska jämföra med något ur människans vardag skulle det kunna vara att gå ner i vikt. De flesta skulle säga “ät nyttigt” så löser sig problemet. Är det så enkelt? Nej, då skulle det inte finnas tjocka människor. Det är mer komplicerat än så.
Om vi börjar äta nyttigt en dag i veckan (vi ger hunden godis ibland) men resten av veckan äter vi skräpmat (vi skäller på hunden mycket i vardagen) så kommer det inte få den önskade effekten. Om vi bara äter sallad 7 dagar i veckan (vi matar hunden med godis i alla situationer och moment) så skulle vi snart få bristsjukdomar (hunden lär sig inte särskilt mycket mer än att äta godis och i värsta fall kan hunden börja förknippa godis med något obehagligt). Det är därför vi behöver förstå hela träningskonceptet för att kunna använda belöningsbaserad hundträning på ett hjälpsamt sätt.
Om vi vill gå ner i vikt behöver vi ta hänsyn till fler saker än bara vad vi äter. Vi behöver ta hänsyn till hur vi är som personer, hur vi lever och vem vi bor med (det är t ex svårare att ändra sina vanor ensam än om alla i familjen följer samma plan), hur mycket vi rör på oss, om vi har underliggande sjukdomar som t ex diabetes, hur vår ämnesomsättning är och våra hormoner m.m. Vi behöver en helhetsbild. Att gå på en diet kan funka ett tag men många går sedan upp i vikt igen. Det är ett välkänt faktum. Dieter fokuserar bara på en sak men ser inte helheten.
Framför allt behöver vi veta bakomliggande orsaker till vårt beteende: är det för att jag har ett starkt sötsug jag äter godis eller tröstäter jag för att jag mår dåligt? I hundträning kan vi inte ta reda på orsakerna eftersom vi inte kan prata med våra hundar. Men vi kan observera beteenden och lära oss läsa av signaler av stress och signaler av lugn och trygghet. Utifrån det kan vi stötta våra hundar på det sätt dom behöver för att hantera situationer. Framför allt genom hur vi själva är – att behålla vårt eget lugn och inte låta våra egna känslor ta över.
För en del räcker det med små förändringar för att komma i mål, andra får kämpa mer. Inget är bättre eller sämre än det andra. Vi har bara olika vägar att gå genom livet. Det viktiga är att vi lever ett liv som vi själva är nöjda med.
Översatt till belöningsbaserad hundträning behöver vi veta:
- när ska vi ge godis för att det ska fungera förstärkande på ett beteende
- när vi inte kan påverka ett beteende (t ex när det redan har hänt eller när hunden är för uppvarvad så att den inte kan ta in våra instruktioner eller belöningar)
- att vi inte kan blanda belöningsbaserade metoder med att ibland bestraffa hunden (då bestraffningar har många biverkningar som sitter i efteråt och påverkar även de situationer då vi försöker belöna hunden)
- hur hunden reagerar på vårt kroppsspråk och vårt tonläge
- hur vi kan läsa av vår hund och anpassa vårt bemötande för att stötta hunden och inte förvärra genom att kräva för mycket
- hur vi kan planera träningstillfällen så att vi kan undvika onödiga störningar som hunden inte är van vid ännu
- hur vi kan hjälpa hunden att komma i en sinnesstämning där den vill lära sig
Hur bra hundtränare vi blir hänger i slutändan ihop med hela vår träningsfilosofi och det vi gör varje dag. Det är det vi gör varje dag som påverkar hundens bild av oss, av sig själv och av sin omgivning. Vi människor kan vara en källa till stress (genom att ställa för höga krav, vara för hårda, skälla för ofta osv) eller en källa till trygghet och lugn. Hunden kan tycka gott om sig själv om den uppmuntras att våga utforska utan att bli pressad eller så kan den få lågt självförtroende av en ägare som pressar, tvingar eller hanterar hunden på ett ovarsamt sätt. Hunden kan lära sig att möta nya situationer med nyfikenhet och trygghet om vi börjar med avstånd och kontakt eller så kan hunden tycka att omgivningen är läskig och obehaglig om den allt för snabbt tvingas in i situationer som den inte klarar av.
Exempel kan vara att hunden redan när vi öppnar dörren hemma har gått upp i stress och därför blir alla hundmöten ett tillfälle där hunden skäller och gör utfall (något som blir ett inlärt beteenden om detta upprepas ofta). Eller så kan vi lägga ner tid på att vara lugna och trygga redan innan vi öppnar dörren och inte möta nya hundar eller situationer rakt på utan se till att vi har avstånd och kontakt med vår hund (skvallerträning) så att hunden lär sig att vara lugn och trygg när vi sedan närmar oss andra.
Allt detta och lite till har jag försökt beskriva och förenkla i boken “Bli ett team med din tax” så att alla ska kunna träna belöningsbaserat och välja bort de träningstekniker som skapar motstånd. Informationen i boken anpassar du sedan till dig och din hund så att ni blir ett vinnande team! Du har kunskapen om din hund och rasen, jag bidrar med inlärnings-, emotions- och beteendepsykologi.
När vi sedan arbetar med våra hundar så behöver vi ha självmedkänsla. Förändringar sker inte över en natt. Precis som vi kan råka “fuska” om vi vill gå ner i vikt och äta lite onyttigt när någon fyller år, så kan vi ha dagar när vi tränar med vår hund och det inte går bra eller vi halkar tillbaka till våra gamla beteenden. Det är inte hela värden och fråntar oss inte allt gott jobb vi har gjort på vägen. Sätt riktning och öva och repetera. Till slut ska du ser att du är på väg mot ett nytt förhållningssätt och nya möjligheter. Du kommer också se på din hund hur den med tiden får lättare att svara på dina belöningar och visa glädje!
Reklam

Vill du skaffa din egen kopia av boken så gör du det via denna länk: https://www.solentro.se/publish/sundvall-sofia/bli-ett-team-med-din-tax
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"