Länk

Läs gärna denna artikel om dominansteorins oduglighet. Dock på engelska. Mycket bra skrivet!

Dominansteorin är förlegad och dessutom baserad på studier av vargar i fångenskap. Nånting som studerades på 30 och 40-talet. Idag vet vi ju betydligt mer om ämnet. Ska vi basera våra mänskliga sociala beteenden på hur schimpanser umgås?  Det är ungefär lika logiskt.

Man kan ju också undra varför en del människor tror att ett djur som under tusentals år värderats för sin förmåga att anpassa sig och samarbeta med människor fortfarande skulle försöka dominera oss.  Det är ju vi som skapat och format hundarna av idag. Tyvärr får många hundar leva under konstant stress och i vissa fall tortyr från ägare som fortfarande lever i en föråldrad världsbild om dominansordningar.

“Där kunskapen tar slut tar våldet vid”. jag vet inte var ordspråketkommer ifrån men något jag fick lära mig i hästhållningen. Rätt bra att tänka på.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Dominansteorin förlegad”

  1. Lisa - Billy och Ivan

    Sånt här är så himla viktigt att sprida. Moderna metoder och ny forskning är verkligen något som man envist behöver banka in i måna hundägare, min ena klubb (som är en länskennelklubb, den andra är en BHK) är helt suverän med att ta upp sånt här på varje kurs. Så värdefullt!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.