Hur kunde det bli så här

Ja vad har man inte fått lära sig under resans gång. Jag kunde ingenting om husbyggen innan vi startade. Googlade och läste på det jag kunde (förstå).

Vi har blivit vilseledda i så många avseenden. Som jag skrev tidigare hade ju inte VD:n betalat in färdigställandeförsäkringen efter fyra månader. Inte ens efter påtryckningar blev det gjort. Det tog tre veckor att få detta genomfört. Bara här gick min puls upp i 200.

Sen uppdagades ju att Byggföretaget hade stora skulder, som han måste ha ådragit sig ganska kort efter att vi hade skrivit kontrakt, eller till och med innan dess. Så stora att VD:n inte fick köpa ut avloppstanken. När vi tog senaste utdraget från Kronofogden så var det miljonbelopp på både Byggföretaget och hans tidigare bolag.

Trots allt detta har VD:n hela tiden sagt till oss att han inte har några ekonomiska problem. Han uppgav hela vägen, till och med till försäkringsbolaget när vi hade gjort skadeanmälan, att han skulle slutföra husen trots att det gått flera månader efter utsatt slutdatum och utan att han fick ut några husstommar från fabriken pga utebliven betalning.

Han har varit så övertygande att vi trodde att vi skulle få upp husstommarna till slut men det gick alltså inte vägen. Vi har nu polisanmält detta, för bedrägeri och hoppas att han blir dömd.

Som svar på de självklara frågorna:

 • Kollade vi upp företaget innan?
  Ja det gjorde vi. Vi tog referenter, besökte hus han byggt, pratade med folk som jobbat med honom och som byggt med honom. Då hade ingen något direkt negativt att säga. Det vi fick veta var i stort sett att husen håller hög kvalitet men de har varit försenade. Vi tänkte att förseningar inom byggbranschen är inte jätteovanligt, en månads försening kunde vi ta liksom. Vid detta tillfälle fanns inga registrerade skulder på Byggföretaget. VD:ns andra företag däremot borde vi ha kollat upp, där måste det ha funnits många anmärkningar hos kronofogden i och med att företaget gick i konkurs kort efter vi hade skrivit avtalet med Byggföretaget. Vi visste dock inte om att vi behövde kolla ALLA hans företag. Att VD:n är dömd för grovt bedrägeri och bokföringsbrott 2009 var inget som kom upp när vi sökte och letade information om honom och företaget innan vi skrev avtalet. Domen har varit svår att få tag i men tack vare en journalist lyckades vi få fram mål numret och jag kunde begära ut domen från Tingsrätten.
 • Kände ni er säkra vid avtalsskrivningen?
  Huset köptes via mäklare, så vi trodde ju även att mäklaren hade gjort de kontroller som de kunde göra. Vi satt hos mäklaren och skrev avtalet. Vi hade bett olika människor vi känner med olika erfarenheter av husbyggen, avtal osv titta på avtalet och vi ställde de frågor vi fick tips om att kolla upp. Vi fick dom svar vi trodde vi behövde (och trodde var sanna så klart). Så jag vet inte vad mer vi hade kunnat göra?
 • Ni har väl vitesbelopp i avtalet?
  Ja så klart skulle ju VD:n ha betalat oss 10 000 kr/ vecka i förseningsavgift (vilket vi i efterhand fått veta är för låg siffra, det normala ligger på ca 20 000kr i vitesbelopp). Men hur ska du få pengar av någon som inte har några? Vi har inte sett en krona av vitesbeloppen så att de står i ett avtal betyder ingenting. Vi är dessutom längst ner i kedjan om bolagets konkursförvaltare skulle börja se några realiserbara tillgångar i bolaget vid en konkurs. Så de pengarna (200 000 kr ca) lär vi aldrig se röken av.

Jag vet inte vad vi hade kunnat göra annorlunda. Det visade ju sig också att denna man är även dömd brottsling 2009 för grovt bedrägeri och bokföringsbrott, dom i Luleå Tingsrätt och jag har den hemma så det är inget jag hittar på. Det har ingen sagt och ingen information som gått att få fram annat än med hjälp av en journalist! Känner mig jäkligt lurad på något som skulle vara en av höjdpunkterna i livet.

Sen så var det ju så att vi trodde att om vi ville ha tomten så var vi tvungna att välja Byggföretaget. I detta fall är det ju läget på tomten vi velat ha, nära vatten, nära stan men ändå på landet liksom. Så många såna tomter med det läget vi ville ha, där vi ville ha det finns ju inte.

Så som om inte hela hushistorien i sig vore nog så har vi ju under den här tiden (senaste halvåret) krockat med en ren så bilen fick stå på verkstad i flera veckor och kostade många tusenlappar att laga, även med försäkringen. Hunden fick diskbråck en natt, in akut på jour och rehab. Tack till Agria som direktreglerar skadan. Underlättat mycket.

Så när stressen kommer släppa vet jag inte, jag vet heller inte hur jag kommer reagera den dagen. Jag hoppas bara ingen av oss får några sjukdomar innan det här är klart. Jag har känt av, vad jag tror är förmaksflimmer, rätt kraftigt sedan sommaren förra året, då de stora problemen med VD:n och Byggföretaget började. Har frågat sjukvården flera gånger men de säger att så länge jag inte har några symtom (mer än den hissnande/kittlande känslan) så är det inget som de oroar sig för.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Taggad | 5 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

5 Svar på “Hur kunde det bli så här”

 1. sofie fahlin

  tycker verkligen synd om er. Att bygga ett hus sa vara någonting roligt och ska inte kantas av tråkigheter. Jag förstår att ni är trötta och du har ju inget lått jobb heller psykiskt. Hoppas att ni får ert hus till slut

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Tack. Nä glädjen har ju som gått ur en av att se fram emot ett nytt hus. Men vi hoppas och får se hur det blir. I värsta fall, om det kommer till ännu mer kostnader så måste vi sälja huset när det är klart.

   Svara
 2. Eva H

  Jag tycker så oerhört synd om er!
  Mäklaren…. Jag tänkte faktiskt sådana borde ha bättre koll faktiskt.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja vi trodde ju också att man var lite säkrare via mäklare. Men tydligen inte.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.