Ett inlägg i viktdebatten

Det debatteras om hundarnas vikt på olika forum. Vissa raser har ju delats i en bruks/jakt variant som ofta är slankare och en tyngre och ibland fetare utställningsvariant. Här är ett inlägg i en av debatterna jag skrev som fick medhåll, tänkte kan ju lägga ut det här också. Vad tycker Ni om hundarnas (de olika rasernas) vikt?

“Det har ju gått larm om att föräldrar inte ser att deras egna barn är feta. Antar att vi börjar tappa greppet om vad som är hälsosamt och vad som är sunt. 

Ingen hund eller människa mår bra av övervikt! Människan kan välja på ett annat sätt än vad hundar kan. Så var stolt att din hund inte är överviktig med alla risker det medför.

I många raser börjar man ju dela upp i jakt/bruks variant (smala) och utställningsariant (som ofta blir större och fetare). Helt sjukt enligt mig.”

När Alf var som smalast tänkte vi att han var sjuk men efter koll hos veterinär och med andra ägare så kom vi fram till att han inte var sjuk. En ung växande hund kan hellre vara lite åt det smala hållet än för fet. Alf mådde bra även om han inte var intresserad av mat. Han åt för att han måste.

Det är skönt att han idag tycker om mat (Mush och Acana) och har ökat lite i vikt men han kommer inte att få bli fet. Man vaknar ju inte upp en dag och så plötsligt har hunden gått upp 10 kg. Det kommer smygande och det är viktigt att hålla kolla, känna efter revbenen och se hur hunden ser ut. Då kan man snabbt med små medel korrigera ev fodergiva eller öka motionen så blir hunden aldrig fet.

Samma gäller ju hussar och mattar egentligen, lättare sagt än gjort? 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 6 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

6 Svar på “Ett inlägg i viktdebatten”

 1. Emma

  Jag har en ras där det tyvärr verkar väldigt vanligt att många hundar är överviktiga. Aska är fin form men ändå får jag ofta höra av andra hundägare att hon är för smal när det i själva verket är dennes hund som är för fet. Jag är dock alldeles för försynt för att våga påtala det, tyvärr :/

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Frågan är kanske om det ens är nån idé att påtala för nån som har sin bestämda åsikt. Var stolt över din hund som inte är överviktig iaf 🙂

   Svara
 2. D & T

  Sv: Tack så mycket, inte när man lärt sig. Gäller att ha öga för detaljer och proportioner, och rätt utrustning förstås 🙂

  Svara
 3. Martina

  Ja det där är en klurig fråga. Tycker det är så sorgligt när man ser alldeles för feta hundar 🙁
  Jag har ju Rottweiler som oftast delas upp i två grupper som du skriver, finns väldigt många rottis mönniskor som gärna vill att de är runda som tunnor. Hemskt och trist tycker jag då Rottweilern är en otrolig arbetshund och är väldigt snygga i kroppen när de är i rätt vikt! Men de är som labbar- äter allt. Så man får passa sig en del! Dock så hade jag jätte svårt att få min att hålla vikten förut.
  Tycker det är ett viktigt ansvar man har som hundägare. Hundar vill alltid ha mer mat. Man kan inte tycka synd om dem och bara mata dem, det är fel!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja rottisar kan ju vara jättefina i kroppen men måste nog säga att det är länge sedan jag såg en slank rottis. Tunnorna ser ju inte direkt ut att kunna arbeta som en rottis ska kunna göra. Det är jättetråkigt att det är så!

   Svara
 4. Elin

  Ja idag är vädret så trist här, bara regn och jättekallt, så vi har vilodag. Somnade själv på soffan sen efter inlägget, haha

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.