Presentation

Ifall någon hälsat på bloggen via FB och inte vet vilka vi är kommer här en kort beskrivning. Det finns nu en lite ikon uppe till höger där ni kommer in på facebooksidan om ni vill.

Varför hund och just tax?

Matte hade katt innan husse kom in i bilden. Husse var allergisk mot katter. Katterna fick flytta till “moster” där den ena bor kvar idag, En katt fick somna in för något år sedan pga uvi.

Husse är uppväxt med hund som han tål bra så vi beslutade oss för att skaffa hund. Matte har aldrig haft hund eftersom lillebror varit allergisk. Husse föreslog tax då han tyckte dom verkade så coola i temperamentet. Matte var mycket skeptiskt till små hundar, att de var skälliga och ouppfostrade. Men eftersom vi inte hade någon erfarenhet av tax i vardagen så gick matte med på att träffa taxar. Vi besökte två kennlar och en taxutställning. Vi insåg då att det var precis en sån hund som passade oss. Familjekära, självständiga, friska, tycker om att vara i skogen och spåra. Så vi bokade oss på en valp i en kull i Luleå. Tyvärr fick tiken ingen hane åt oss så vi sökte via taxklubbens valphänvisning. I Höör i skåne fanns en lite taxkille vid namn Alf som då var fem månader gammal. Vi bestämde oss efter samtal med uppfödaren och hanhundsägaren att Alf passade oss. Den 2 april 2010 åkte vi 200 mil och hämtade en då 7 månader gammal taxkille.

I februari 2013 skickade en kompis en annons på blocket. En taxkille på 8 månader sökte ny familj då uppfödaren köpt tillbaka honom från en familj som vanvårdade honom. Mattes hjärta smälte för lilla Theo och snabbt hade vi pratat med hundvakterna om en till tax. Vi ringde och ägaren vill komma och träffa oss innan Theo fick flytta hit. De kom lördagen den 16/2 och sedan dess har Theo bott med oss! En glad, busig och smått galen tax men helt underbar lite vän.

P1020199

Vad gör taxarna på dagarna?

Husse och matte jobbar om varandra. Vissa dagar i veckan krockar schemat och då är Alf och Theo hos husses föräldrar. Oftast är de ute i stugan på dagarna där de kan gå lös. Hundarna lyssnar dessutom bäst till “farfar” som kan gå med dom lösa överallt och även möta hundar utan problem! Orättvist men bra att dom litar på “farfar” 🙂

Vilka aktiviteter håller vi på med?

Alf har blivit viltspårchampion och Theo tränas i viltspår. Då Theo är oregistrerad tax så kan han aldrig bli SEVCH. Men träna kan vi och Theo blir bättre och bättre. Alf har även gått rallylydnadskurs och vi tränar lite på hobbynivå. En dröm vore att kunna starta på en rallylydnadstävling men då måste Alf bli tryggare bland okända hundar. Vi gör allehanda trickträning också. Alf kan många olika mer och mindre avancerade trick så som att spela död, vinka, hämta grejer och lägga i en korg… Theo kunde inte grundlydnad när han kom som med honom har vi börjat från början med att träna sitt, ligg, stanna osv. Nu börjar han även kunna spela död och vinka. Vi har varit på prova på sim och Theo som älskar vatten ska få börja simträna. Vi har inte kommit oss för att boka bara.

DSC_0423

Vem är Alf?

Alf är nu 4 år gammal, långhårig normalstor okastrerad. En bestämd herre. Väldigt frusen av sig så han strejkar om det är minusgrader ute och han inte får på sig ett täcke. Han lägger sig helt enkelt på altanen och går inte ett steg. Är det mer än minus 10 så ska han även ha fleecetofflor på sig. Samma där, går inte en meter utan. Man kan släpa honom men han rör inte benen utan ligger på sidan. Detta är något han själv kommit på. Husse och matte hade föreställningen om att hundar inte ska ha kläder. Men Alf får köldkramp i tassarna och skakar som ett asplöv. Får han ett täcke och fleecetofflor så går han långa promenader även i -30. Så det är bara gilla läget 🙂 Alf är en klok hund. De flesta som träffat honom säger att man ser på honom att han är klok. Moster var hundvakt men fick inte på selen rätt. Då visar Alf helt enkelt genom att kliva i den och sätta tassen i rätt hål 🙂

Tax Alf

Vem är Theo?

Theo är nu 1 år gammal långhårig, normalstor chipkastrerad hane. Ett yrväder utan dess like. Han pratar mycket och varje gång han skäller tar han i så hela kroppen studsar. Han har sällan mer än en tass i backen utan studsar mest runt. Biter i fingrar, tröjor, tår eller byxor om han vill ha uppmärksamhet. Har väldigt mycket kärlek i sig och älskar att vara nära och gosa. Han har precis upptäckt att det är varmt och skönt under mattes täcke på natten så där kryper han gärna upp. Theo är till skillnad från Alf inte alls brydd om väder Han älskar att bada! Verkligen Ä L S K A R! Finns det en lite pöl vill han gå dit och bada. Duktig på att simma också.

IMG_20130811_151428

Vem är husse och matte?

Husse Erik – 35 år, gillar att hantverka och vara ute i skogen. Tog jägarexamen 2012. Matte Sofia – 33 år, gillar ridning, hundträning och har precis lärt sig sy hundkoppel och täcken. Tog jägarexamen 2012. Matte är även sekreterare i övre norrlands taxklubb (ÖNTK) på fritiden.

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 2 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

2 Svar på “Presentation”

    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Ja det är roligt att få veta lite mer om vem som skriver bloggen man läser 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.