Österrike förbjuder Cesar Milans metoder

För den som kan språket finns en artikel här. Det är en veterinär och biolog som skrivit artikeln.

De menar att det helt klart är förbjudet att använda hans metoder överhuvudtaget då de bryter mot djurskyddslagen. Enligt  deras sätt att se bör det kunna ge dryga böter att använda metoderna och inga möjligheter att få ut något på försäkringen om någon (hund eller människa) blir biten vid träningen.

Själv fascineras jag av CM. Han kan läsa av hundar på ett sätt som ingen annan men däremot så skulle jag själv aldrig använda elhalsband, stackel (som är förbjudna i Sverige) eller ens ett vanligt stryphalsband. Att gå och rycka och dra i hunden sådär som han gör ibland känns ju inte heller bra med tanke på att hundens nacke är ömtålig och en vuxen människa rycker mycket hårt! (Jämfört med vad hundens nacke är byggd för).

Däremot hans teorier om dominans vette sjutton. Tror inte så mycket på att gå före hunden ut och in genom dörrar osv skulle ge något slags ledarskap. Ledaskapet kommer genom leken, uppfostran och gemenskapen.

Han predikar ju om att ge hunden dicipline, exercise and affection (i den ordningen) alltså uppfostran först, motion (aktivering) och sen kärlek. Där tror jag han har en stor poäng. Många älskar sina hundar och ger dom all uppmärksamhet och kärlek i världen men det kan bli felriktat också. Att älska en hund på ett sånt sätt att man inte vågar sätta gränser eller uppfostra den gör hunden olycklig i längden.

Sverige har ju inte samma problematik med understimulering som i USA, där hundar kan få vistas hela sitt liv på en bakgård utan att få träffa andra hundar eller människor. Det leder givetvis till en osäker hund som kan stå och tokskälla på allt som rör sig. De flesta svenska hundägare skaffar sig nog hund för att få någon att gå ut med och göra aktiviteter med. Det finns säkert undantag också men informationen om vad en hund behöver och mår bra av är nog mycket mer känd här.

Det som gör ondast att se och höra i CM:s program är hur ensamma många hundar får vara i USA. De ska sova hela nätterna och sedan ligga och vänta på husse och matte som arbetar hela dagarna och kanske ger dom en kort promenad på kvällen. Inget glatt hundliv där inte.

Så får se om det strider mot svenska lagar också…

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.