Kloka Fredrik Steen

expressen kan man läsa en artikel om hur hunden mår bäst när du jobbar.

Vem vill inte ha en liten ­kompis som kommer lufsande när man kommer hem från jobbet. Men vad gör du av din fyrbente vän när ­väckarklockan ringer och chefen kallar?

Att ha hund och jobba heltid är en ekvation som egentligen inte går ihop alls. Ändå är det så vardagen ser ut för de flesta hundägare. Men det finns mer eller mindre bra lösningar på problemet.

Behöver gemenskap

– Jag tycker att det är fel om man planerar att lämna hunden ensam redan när man skaffar den. Det fungerar ­sällan väl. Hunden är ett flockdjur som behöver närhet och gemenskap för att må bra, säger Fredrik Steen, hundcoach och författare.

Men verkligheten för många ­hundar är ganska ensamma dagar. Många hundägare kommer hem på lunchen för att rasta hunden, vilket inte är något Fredrik Steen rekommenderar.

– På lunchen ska man hinna käka också. Hunden får en promenad på 5-10 minuter innan du måste åka igen. Det får åtminstone inte bli mer än en ­tillfällig lösning att göra så.

Kan hunden ta skada av att lämnas ensam?

– Absolut. Hundar som lämnas ensamma upplever ofta en stress. De kan visa det genom att yla, skälla, bita sönder saker, kissa eller bajsa inne.

Men hunden kan också reagera på motsatt vis.

Lämna ensam så lite som möjligt

– En del hundar blir passiviserade och vill knappt gå ut. Om hunden inte vill leka och äter dåligt är det tydliga signaler om att något är fel. Den kan vara inne i en depression eller period av nedstämdhet.

Ofta kan det dock vara svårt att veta hur hunden mår och därför bör man helt enkelt ha som regel att lämna den ensam så lite som möjligt.

– Hundar klagar ju nämligen inte, ­eftersom de inte kan, säger Fredrik Steen.

Precis, man måste tänka innan man skaffar sin vän. Man kan inte planera för hur resten av sitt liv ska bli men man måste ändå lösa situationen på bästa sätt. Det ska vara kul att ha hund inte ett ständigt dåligt samvete för att hunden har tråkigt och måste vara ensam hemma.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.