Hundar och mat

Vi har ju en kräsen hund här hemma – A l f. Vi har provat alla knep i boken och googlat och frågat på forum för att hitta sätt att få honom att äta. Vi har kommit fram till att han dels får i sig tillräckligt genom det han äter trots att det inte är vad som rekommenderas på påsen. Tillverkarna kan ju inte veta hur mycket just min hund behöver. Man får utgå från hur hunden mår – är pälsen, ögonen och energin friska och krya så mår hunden bra. Är hullet normalt? Då är hunden i god kondition. Men det här med foder är en djungel. Det finns så mycket att välja på och så många förkortningar och nya metoder.

Det beskrivs ofta att hunden inte tål snabba foderbyten om man t ex vill byta fodermärke/torrfoder åt sin hund. Men att ge samma foder år ut och år in kan ha sina nackdelar också (OBS! på en fullt frisk hund, inte allergiska hundar som inte tål byten). Vår erfarenhet från hundägare som varierar hundens kost genom att ge olika fodermärken eller blanda ut torrfoder med att ge hunden rester, kött, råa ben osv får en hund som tål det mesta – även om den råkar stoppa i sig något olämpligt utomhus. En allt för ensidig kost kan också göra hunden trött på maten. Hundar är gjorda för att äta en varierad kost. Bara man har koll på vad hunden absolut inte tål – Choklad, lök, vindruvor, avokado…

illustration

Klass 1 – Mager Klass 2 – Underviktig Klass 3 – Idealvikt klass 4 – Överviktig Klass 5 – Fet

Förklaring till bilden hittar ni här.

Det är djurplågeri att utsätta djur för ohälsosamma kostvanor. Taxen Obie är ju ett skräckexempel på hur illa det kan gå och vilket lidande för djuret! Man ser alldeles för många feta hundar. Det är tragiskt.

Sen Theo tax kom in i våra liv så är det en svår balansgång. Theo, som inte fått tillräckligt med mat som liten och varit undernärd, äter allt han kommer över. Från bordet, tar sig in i skåpen, på golvet, ute – ja allt! Alf som aldrig rört något från frukostbordet t ex även om han sitter i knät. Hur får man den ena att äta mer och den andra att äta mindre? Utfodring på bestämda tider och en översyn över hur mycket godis som ges under träning osv. Alf tar inte matkulor som träningsgodis, det måste vara något godare! Theo tar vad som helst som träningsgodis och han tycker dessutom om att leka så vi ska försöka belöna honom med lek istället.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 1 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Ett svar på “Hundar och mat”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.