Om burförvaring

En del verkar inte ha förstått att det i Sverige finns lagar kring när och om man får förvara sin hund i bur. Det är ok vid t ex resa i bil eller under begränsade former på utställning/prov med tillsyn, rastning och vatten. Dock är det inte lagligt att förvara hund i bur hemma inomhus! (kolla jordbruksverkets regler)

Varför?

Ja, varför ska man ha hund i bur? Tänkt dig själv att bli så begränsad i flera timmar att du endast kan byta ställning. Inte många människor skulle klara av det mer än några minuter.

Vi människor kan välja andra metoder att lära hunden det vi vill att den ska klara av,  t ex att klara av att vara hemma en stund på dagen.

Att lämna en hund i bur är en lösning för den lata människan som inte tänker på sin hunds bästa. Hunden kan till synes verka ligga still när man går och när man kommer men många som har filmat hemma har sett att hunden faktiskt rör på sig, förflyttar sig och spanar runt.

En hund sover inte naturligt 16 timmar i sträck med korta pauser för motion. I naturen hade de sannolikt varit igång en timme, vilat en timme, varit igång en stund, vilat osv. Inte sova en hel natt och sedan en hel dag i väntan på husse och  matte.

Om man inte har tiden eller viljan/orken att träna sin hund, då bör man heller inte ha någon. Det är djurplågeri. Tänk på hur smart hunden är, hur mycket den kan lära sig, hur snabbt den kan läsa av oss människor, anpassa sig och den kärlek den kan ge. Den kan varna oss för faror, trösta oss och hjälpa oss. Skulle en sån varelse trivas i en bur utan stimulans? Knappast!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 4 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

4 Svar på “Om burförvaring”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.