Artikel på Animail!

Värt att läsa! Verkligen. Anders Hallgren om inlärd hjälplöshet.

Han skriver bland annat:

“En unghund full med energi är svår att hålla instängd i längden och hon började ta sig ut. Då bands hon fast med ett rep i ett träd. Hon skällde och gnällde i början, men tystades med fyrop och hotande röster. Familjens barn slutade bry sig om henne och de vuxna verkade mest tycka att hon var i vägen och besvärlig.

Vid ett års ålder tystnade hon och blev i ett slag som en gammal, gammal hund. När jag passerar förbi och söker henne med min blick, tittar hon bara på mig med en tom blick, men rör sig inte. Hon verkar ha lärt sig att vad hon än gör så hjälper inget och hon straffas för sina initiativ.”

“Det är viktigt att veta hur lätt det är att göra en hund passiv och uppgiven och vi måste undvika för mycket kontrollerande, tillrättavisande och instängning. Framför allt måste vi aktivera våra hundar med promenader och mentala övningar och se till att vi har kul ihop.”

“En hund lever inte så länge så det gäller att se till att det blir ett liv i en positiv och tillåtande miljö, men naturligtvis med gränser. Och det är ju så enkelt!”

Finns fler tänkvärda inlägg på den sidan. Frossa och lär! 🙂 Det är ju så kul att lära sig mer!

Ytterligare en bra och tänkvärd artikel! Denna borde vår granne med sin schäferliknande hund tänka på. Artikeln verkar handla om dom.

“Visst behöver man ha mer kontroll över stora hundar, men för den skull behöver man inte ha den militäriska kontrollen med ordergivning och förbud för egna initiativ. Visst kan man låta även en stor hund stanna och nosa och kissa och kanske välja vilken väg den vill gå – hundar vill ju ofta gå mot vinden. “

Läs den här.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.