Ingen hund är perfekt

Inte ens Alf! Det är så frustrerande men han vaktar husse och matte. Med “farfar” går han lös, lyssnar, stannar, väntar, springer inte fram till andra osv, som en perfekt hund. Men med husse och matte – skäller ofta mot andra hundar, springer fram om han inte är i koppel och vill inte alltid lyssna.

vardagslydnadskursen fick vi veta att han utmanar andra hundar och att vi ska markera genom att inte låta han höja svansen och att vi går först. På kurs sköter han ju sig bra men att träna detta i vardagen är inte lika lätt….

Vi har honom alltid i koppel så att han inte får chans att springa mot nån annan hund. När han är lös är han med oss eller sina tjejkompisar.

Ibland hör man ju att hundarna “ska få göra upp”. Men det känns ju inte ok? Dom kan ju skada varandra! Att smågruff uppstår i lek är ju normalt men de får ju inte slåss.

Vi får jobba vidare..

Uppdatering:

Har googlat (eller gooolat som syrran säger) och kom över lite smarta saker. Självklara men som vi alla vet så är det självklara inte alltid så självklart.

1) alla hotfulla signaler är avståndstagande – ökar man avståndet avtar signalerna

2) en hund som morrar eller visar hotfulla signaaler (höja svansen) är beredd på konflikt och om ägare gormar, hotar, bestraffar får ju hunden just det, alltså kommer hunden lära sig att lösa problem på samma sätt…

Hmm, vi bestraffar ju genom att säga till (aldrig slå eller skrika eller så) men bli arg, det ska vi sluta med. börja träna på håll och träna på att passera utan att hälsa kan Alf. Så fort man sätter upp ett mål att medvetet träna på något så funkar det. Det är när man bara går en vanlig promenad och slappnar av som han beter sig… Kanske däri problemet ligger. Gå alla promenader som om det vore kurs? 🙂

Obs! Vill tillägga – Vi berömer alltid när han gör rätt, även spontant på vanliga promenader, så får han belöningar så fort han ignorerar eller bara går förbi andra hundar! Stolt är han då 🙂

Avledning har alltid funkat – godis alltså. Så fort man för en godis framför nosen på han och vänder honom mot en så försvinner allt annat runt ikring. Nackdelen är att husse och matte är glömska och ofta glömmer att ta med godis på vanliga rastningar. Längre promenader åker ofta en leksak eller godis med för då kan man stanna på nya platser och busa/träna…

Längtar väldigt mycket till Svallerkursen nu i januari som vi fått bekräftat att vi är med på!!! Jippi!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.