SVT 2 om hundaveln

En uppföljning av ett tidigare program där avslöjandet om hur människan avlat sönder hundraser så pass att hundarna lider ordentligt. Uppfödare lovade bättring, vad hände sen?

Här är en länk till programmet.

Det är så skrämmande hur vi människor orsakar dessa lidanden för hundarna. Det borde vara straffbart att avla på sjuka hundar eller hundraser som är så sjuka att de inte går att rädda. Som en professor i programmet säger om Cavalier King Charles spaniel – om man inte kan hitta friska hundar att avla på så bör man inte alls avla på rasen!

Hur man uppfödare försvara att de inte tänker följa med i en positiv rasutveckling, utan går emot rasklubbens rekommendationer eller varningar!? Hundens utseende kan inte gå före hundens friskhet! Se bara på hur de olika raserna såg ut för 100 år sen och idag. Det är en enorm skillnad!


Och vi andra hundägare måste också stå upp! Välja ras med omsorg, inte efterfråga extremavlade hundar och bojkotta uppfödare som inte följer rasklubbarnas rekommendationer eller SKK:s regler. Vi har ett ansvar och vi kan förändra! Det tar inte många generationer av selektiv avel för att komma åt de största problemen, om vi människor vill! Alla andra påståenden är bara ursäkter för att fortsätta plåga hundarna!

Personligen tycker jag att alla raser ska avlas för att i första hand vara friska och avlas på funktion. Det verkar som att sällskapsraserna är mer utsatta för denna typ av djurplågeri. Med sällskapsraser menar jag även “utställningsvarianten” som bildats inom vissa raser (som schäfer, labrador osv) samt boxer, collie (som egentligen räkans som bruksras men har stora mentala problem).

Jag hoppas att vi alla hjälper till att sprida dessa filmer och BEMÖTA de “uppfödare” som hävdar att detta inte är sant. Oavsett omfattningen så måste väl ändå målet vara att inte en enda hund till ska lida! Man får inte hitta på egna skäl till att fortsätta en osund avel!

Det var och en kan göra är att:

-sprida budskapet
-bemöta ifrågasättanden och inte hålla tyst om någon förespråkar osund avel eller bortförklarar, hittar på ursäkter osv.
– inte köpa valpar som kommer av osunda föräldrar
– påverka rasklubbar/SKK att utbilda domare på utställningar att bli bättre på att se till hälsan FÖRST.

Var rädd om din bästa vän! 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.