Planering inför en ny individ

Äntligen har min dotter börjat säga “Mamma jag vill ha en kanin”. Hon verkar än så länge dela mitt djurintresse men jag vill absolut inte pressa henne och frågar inte om det. Utekaniner skulle passa oss bra. Vi har inte i nuläget möjlighet att ha fler hundar även om det är drömmen så klart.

Så här tänker jag kring att skaffa kaniner.

Det är på alla sätt mitt ansvar som vuxen. Att vi skaffar husdjur handlar också om att lära vår dotter att vårad och ta hand om en annan individ. Men hon är bara fyra år. Allt ansvar ligger på mig som vuxen. Jag kommer att lära henne att vi tar hand om kaninerna även när det regnar, eller när dom är sjuka, även om dom inte tycker om att bli klappade osv. Jag kan inte och kommer inte att tvinga henne, om hon vägrar så är det jag som sköter om allting med kaninerna. Dock kommer vi att prata om vad det innebär. Djur ska inte flytta runt för att vi tröttnar på dom. De skapar också relationer och band.

Utrymme och tid. Jag upplever och ser att många har kaniner i alldeles för små burar. En del med möjlighet att gå under buren och komma i kontakt med gräs. Men i dessa små burar får kaninerna inte utlopp för naturliga beteenden som att hoppa, röra på sig (och inte bara vända på sig), gräva, gömma sig, klättra osv. Så vi kommer att skaffa ett kaninhägn. Dvs en utehage med isolerat bohus. Eftersom kaniner är familjedjur så ska de inte bo ensamma utan minst två. Då behövs flera bohus. Om en kanin blir sjuk och behöver vara isolerad måste det gå att ordna.

Det kommer att gå åt tid till att sköta om dem. De behöver inte bara daglig tillsyn, nytt strö, vatten och mat. De behöver omvårdnad, kloklippning, pälskoll samt träning och socialisering. Ingen problem för mig, det är mitt stora intresse. Skönt att kunna ha hemma på gården också, istället för att åka iväg till ett stall t ex. Allt är på mitt, vuxna, initiativ då vår dotter är för ung för att förstå ansvar men genom att föregå med gott exempel och involvera henne kan hon lära sig mycket för framtiden.

Jag är sugen på new zeeland red, Havanna, holländare eller belgisk hare. Vi får se vad det blir.

Vilket är erat drömhusdjur?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.