Vargdebatten

Det verkar ju onekligen vara två läger i vargdebatten. Vågar man ge sig in i den?

Å ena sidan vill många bevara våra vargar. De anser något liknande att människan inte ska sätta sig över djuren och trycka undan djurlivet ju mer vi breder ut oss. Vidare får människor som väljer att bo utanför storstäder “finna sig i” att predatorer finns “runt knuten” mer eller mindre. Man får ha hunden kopplad, skaffa höga stängsel runt gården osv för att skydda sig själv mot vargen. Vargen ska bevaras till varje pris.

Andra sidan kallas varghatare. De som inte tycker att människan ska behöva anpassa sig till att vargen stryker kring gården och tar tamboskap, till och med hundar har strykt med hemma på sin egen gård. Om det hade varit ett barn? Allt från skyddsjakt till utrotning verkar finnas i denna grupp.

Jag är nog någonstans i mitten. Jag anser att man ska bevara vilda arter och att människan måste respektera djurlivet. Men jag kan inte heller tänka mig att människor ska behöva leva i oro och skräck för att man väljer att bo på landet, kanske har ett djurbestånd, vill vara ute i skog och mark mycket. Jag tycker att de rovdjur (varg, björn, lo) som kan orsaka stor skada på tamboskap eller människan ska få skyddsjagas. De som inte har kvar sin naturliga rädsla för människan och kommer inpå knuten bör avlivas. Det slutar aldrig bra för någon part när vi lever för tätt inpå varandra. De djur som lever djupt inne i skogarna borde inte jagas enligt mig. Använda jakten till att ta bort björnarna vid kusten, bland bebyggelsen istället. Låt dom vara i skogarna där de hör hemma!

Sen finns det ju en helt annan sida av debatten om huruvida vår vargstam är livskraftig eller inte. Bör vi bevara en vargstam som kanske inte är frisk? Är det rent av varghybrider? Ja det är nog en större fråga som jag överlämnar åt experter att svara på.

Men ur jaktsynpunkt är jag väl mer egoistisk. Visst vill jag kunna bedriva löshundsjakt utan att jakthunden ska bli attakerad i skogen. Samtidigt så är ju löshundsjakten i sig en riskfull aktivitet då man ger sig ut i skogen på deras revir.

Som hundägare finns det ju vissa åtgärder man kan göra. Jag tycker definitivt att inkallning är a och o. Att kunna ha hunden lös på ett rimligt avstånd är en säkerhetsfråga i många situationer. Man släpper inte hunden lös nära ett järnvägsspår eller tätt trafikerad väg, så borde man heller inte göra nära vargrevir eller där björnen finns.

Jag tror tyvärr inte vargen har en ljus framtid i vårt  land. Ju fler incidenter som får hända desto större kan varghatet växa sig. När folk börjar hata vargar brukar det dyka upp något ljushuvud som sedan börjar ta saken i egna händer och tjuvjakten är igång. Det skadar även den jakt som bedrivs av kunniga, seriösa jägare. Alla dras lite över en kam. Som sagt det brukar inte slutat bra för någon part om vi lever för tätt inpå.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | Lämna ett svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.