Lära gamla hundar sitta i fyra steg

Fördomar om taxar lever kvar upplever jag. Föreställningen om att den envisa, tjuriga, jakthunden inte kan lära sig lydnad, trick eller “vanligt hyfs”. De är egensinniga, svårövertalade och självständiga.

Allt ovan stämmer väl in på taxen, även mina egna. Men det har inget med själva inlärningen att göra. Taxen är mycket intelligent. Så klart måste den vara det, och ha goda kunskaper i hur man löser problem. Annars skulle den inte vara sådan god spår-, drev- eller grythund. Just dessa egenskaper gör den till en utmärkt elev! 🙂

Alla kan lära sig. Så väl en hundägare utan tidigare erfarenhet av lydnadsträning eller trick, gammal eller ung. Alf är min första hund, jag kunde absolut ingenting om hundar eller hundträning när vi skaffade Alf. Hade inte växt upp med hundar heller pga allergi i familjen. Även gamla hundar kan lära sig sitta. Även taxar kan lära sig lydnad, trick eller nya beteenden. Det jag beskriver som “trick” nedan kan översättas med vilket beteende som helst – lära hunden att inte dra i kopplet, vänta på sin mat osv.

Taxen kan så mycket mer och mår framför allt mycket bättre om den får använda sin hjärna. Men för att inte göra ämnet för komplicerat eller långrandigt så ska jag försöka förenkla så mycket som möjligt. Detta har funkat för mig.

Om du fokuserar på dessa fyra punkter kommer du nog långt. Jag har bryitit ner min träning till dessa punkter. Då behöver jag inte överanalysera, slås ned av nederlag eller tappa tron på att det kan gå för att det blir för krångligt.

1.Tålamod
I all inlärning (människa som djur) krävs tålamod. Med en tax, kanske lite mer tålamod. Men lugn. Taxen kan lära sig, du behöver bara ge den rätt förutsättningar. Se till att aldrig träna när du är trött, leds, arg, upprörd, stressad osv. Skapa förutsättningar för positiv inlärning med din hund genom att skapa trygghet och lugn. Under träningspassen får inget negativt (ur hundens synvinkel) hända. Här ska bara roliga saker ske! Då vill man gärna vara med igen.

Istället för att bli irriterad på hunden tänk att hunden gör inget för att jävlas, om den inte gör “rätt” så har den inte förstått, du har gjort det för svårt. Backa och gör om, men bryt ner momentet. Bli inte arg på hunden. Hunden försöker säkert göra sitt bästa för att vara dig till lags, du är ju källan till belöning.
Istället för att bli irriterad på din hund, bli nyfiken! Varför gjorden så? Vad missade du? Kan du använda det till något annat?
Istället för att bli irriterad på din hund, lek med hunden. Gör träningstillfällena till en lek. Variera nya trick med lek och bus. Man kan busa med hunden för att sedan ta leksaken och säga “sitt”. Direkt hunden satt sig så belönar man med ny lek.

2.Positiv förstärkning
Att ha rätt “lön” för jobbet. Vad gillar din hund bäst? Vad gillar den näst bäst? Ta reda på vilka saker din hund värderar “högt”, “lågt” eller “mittemellan”. Ju svårare moment eller situation hunden ska träna i desto högre lön. Se glädjen i din hund när den får rätt lön för rätt jobb. Lönen är olika för olika individer, en del nöjer sig med muntligt beröm, andra leksaker och några endast godis. Variera! Förstärk de beteenden du vill att hunden ska fortsätta med. Varför använda rädsla och skrämsel i träningen när du istället kan använda ömesesidig respekt och samarbete? Istället för att bråka med din hund så kan du fråga snällt, markera rätt beteende och belöna detta.

Låt din hund se att du har en belöning, visa leksaken i fickan litegrann, retas med hunden, låt den lukta på handen som du håller godisen i. Gör den nyfiken på vad du har för spännande. Hunden kommer troligtvis bli lite mer benägen att vara dig till lags om den på förhand vet att du har något roligt. Ok att kalla det muta men första gången måste hunden förstå att den får ut något av att samarbeta med dig – något den själv vill ha. Det ökar motivationen. När du sedan tränar regelbundet med din hund kommer den att förstå att varje pass innebär något skoj, då behöver du inte längre visa belöningen, hunden vet redan att du har något skoj och motivationen finns redan där. Sök aktivt efter beteenden att belöna. Ju mer du belönar desto lättare lär sig hunden. Nej, du behöver inte ge hunden 100 godbitar varje träningspass eller varje gång den sätter sig utan att ni tränar. Det handlar inte om det. Men i träningssituationen ska belöningarna hagla, det underlättar och motiverar.

3.Gör det inte svårare än vad det är
Även om du aldrig tränat en hund att göra något ska kan du få din hund att göra precis det du önskar. Även om din hund är 10 år gammal och aldrig har lärt sig “sitt” så kan den också lära sig detta.
Ni måste bara börja i rätt ordning. För svåra saker kommer bara göra dig och hunden frustrerade. Börja superenkelt.

Sitt, ligg, tass brukar väl räknas som de enklaste sakerna att lära sin hund. Sitt – hunden framför dig, håll belöningen i din hand, för handen över hundens huvud tills den backar och sätter sig ner. Håller du för högt upp finns risk att hunden bara backar, stå kvar och locka fram hunden igen. Om du håller för långt ner kanske hunden försöker hoppa och ta den, låt den, så fort rumpan landar i backen så ge belöningen och tjoa glatt! Spelar ingen roll HUR hunden satte sig, den SATTE sig. Sen kan man träna bort sidobeteenden som att hoppa innan man sätter sig, när hunden förstått att själva sättandet ger belöningen.

Träna i korta pass. Du behöver inte planera en hel timmes träningspass. Det räcker med 5 minuter. Jag kör alltid korta pass. Ibland bara 4-5 repetitioner med lite godis. Det tar max 1 minut. Gå tillbaka. Har hunden lärt sig ett trick, låt den börja med detta trick och avsluta med detta så den alltid får känna sig duktig och får belöning. Mina älskar “pang” tricket – eller spela död. Då brukar jag alltid avsluta med detta trick för det kan dom med säkerhet. Jag vet att jag kommer att belöna dom med det tricket.

Dela upp tricken. Pang/spela död är ett bra exempel. Kan hunden ligg, så belöna så fort den lägger sig, och visa sedan att den ska lägga sig på sidan. Vi lärde in det genom att föra handen nära hundens huvud över huvudet när den låg ner. Så hunden lägger sig – belöning – handen över huvudet – hunden följer handen med blicken – belöning – hunden kanske rullar runt – belöning. Även om hunden inte ska rulla ett helt varv så belönade vi detta i början för att hunden skulle förstå att tricket bestod i mer än bara “ligg” som belönades i början. Belöna även “halvvägs” så att säga. Alla steg som hunden tar som närmar sig slutresultatet ska belönas.

Vänta ut hunden. Låt den tänka och fundera. Den kanske inte sätter sig med handen ovanför huvudet utan fortsätter hoppa. Låt den, ha kvar handen över huvudet tills hunden till slut sätter sig för att fundera vad du vill. DÅ ska du snabbt belöna! Tjata inte. Vänta ut.

4.Var nyfiken
Sök nya vägar. Om hunden inte lärde sig på ett sätt, finns det andra sätt? Kan du göra samma övning men på något nytt sätt? Kan du variera belöningarna, kan du hitta nya belöningar? Nya träningskompisar? Våga vara nyfiken. Hitta roliga, enkla övningar på Youtube. Enkelt googla på dog trick eller hund trick osv.

Mina taxar har den lilla roliga egenskapen att vid första träningstillfället kan vi göra en övning i ca 15 minuter, delar upp olika delar och när de kan delarna ska jag lägga ihop dom till ett beteende. Då förstår dom inte. Då går jag tillbaka  – gör enkla övningar som sitt eller ligg. Avslutar träningen. Nästa gång vi tränar då plötsligt kan dom hela tricket fast vi aldrig satte ihop delarna! Pang, där satt det. Från ingenstans. Så tappa inte tron! En del hundar behöver bara “sova på saken” så klarnar det!

Lycka till!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

6 Svar på “Lära gamla hundar sitta i fyra steg”

 1. Henrik Olsson

  Det som jag upplever som viktigast är att bryta ner momenten i mindre delar, och sen bygga ut det.

  Bara för att det är uppenbart för oss betyder ju inte att det är uppenbart för någon annan!

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja precis, , man måste anpassa efter den individen man har 🙂

   Svara
 2. Erika

  Ja taxar är ju din specialgrej, men om jag exempelvis tänker på mina labbar som är helt annorlunda än taxar så passar dessa tips också väldigt väl in på vad som funkar på dem. De är ju arbetsvilliga men hajar inte alltid så snabbt (om jag jämför med Herr Pudel som är snabb som blixten) och då behöver en också tålamod, fiffighet och humor om det ska bli något.

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja alla individer är olika men nog finns det gemensamma drag 🙂 Med vänlighet kommer man långt. Dåligt tålamod är nog människans största fiende. Det svåraste att träna sig i.

   Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Tack.ja visst kan d stämma in på fler raser men jag har bara erfarenheter av taxar

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.