Det finns inga farliga raser enligt Norsk studie

En forskare i Norge har tittat närmare på rasers olika förutsättningar utifrån att fler länder inför förbud mot vissa hundraser då de anses farliga. Läs mer här.

Farliga hundraser diskuteras ständigt. Men finns de? Nej, inte om man ska tro norska forskaren Ane Møller Gabrielsen vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU). Hon menar att allt handlar om rätt träning.

No shit sherlock! 

Huruvida en hund är farlig eller inte beror i stället på hur man behandlar hunden och hur man tränar den. Hur det ska gå till finns det olika åsikter om, också. Själv är Ane en ivrig förespråkare för klickerträning och positiv uppmuntran.

Kan ju inte komma som en stor nyhet? Om inte hunden som individ är skadad eller sjuk så ligger det ju i hur ägaren behandlar den. Jag säger åter att många misstolkar en hunds fysiska utseende med dess mentala inställning. Många “kamphundsraser” är avlade på att vara människan till lags och så kallat förarveka. Om ägaren sen behandlar hunden med hårda metoder i tro att den måste “domineras” och “alfarullas” för att “veta sin plats” så skapas en osäker och rädd hund som inte litar på sin ägare. Då har man en potentiell farlig hund om den utsätts för stress. Den vet ju helt enkelt inte vem den kan lita på!

Man lär sig inget genom att bestraffas, inlärning sker genom att visa på rätt beteende och belönas för rätt beteende. Forskning har länge visat att beteenden som ger en “vinst” ökar i sannolikhet att upprepas. Beteenden som inte ger någon vinst, eller till och med ger obehag, släcks så småningom ut.

Men bra att det tas upp till debatt för det är faktiskt så att fler måste ta ansvar för hur de faktiskt behandlar sin hund och kanske inte köpa allt de ser på TV bara för att nån kallar sig expert.

Jag förespråkar också klickerträning, positiv förstärkning och ett vetenskapligt (etologiskt) förhållningssätt. Läs gärna mina boktips i menyn ovanför eller via denna länk. Jag bygger hellre min kunskap utifrån forskning och bevisad effekt än på antaganden om hur något är.

Kom ihåg att hunden bara försöker hantera att leva i vår värld. En värld för och av människor. Allt är inte logiskt eller naturligt för hunden i vår värld. Vi kan inte kräva att den ska kunna förutse och förstå allt som vi utsätter dem för. De gör heller inget för att jävlas med oss – vi styr ju deras liv! De kan inte äta, skita eller sova om inte vi tillåter det. Så hur kan man ens tro att hunden då ska försöka “ta över” eftersom den riskerar att dö då? (draget till sin spets så att säga).

Mina tips är att tänka hur en bra chef är. Om du vill att din hund ska jobba för dig och med dig – vad skulle du kräva för att jobba åt din chef? Antagligen är det roligare och mer motiverande om du får hög lön för arbetet, uppmuntran och stöd i arbetet och nya utmaningar i lagom takt kanske?

Svårare är d nog inte än att gå till sig själv…

Lite länktips för den som är intresserad:

Att be om hjälp är medfött

Den missuppfattade dominansen

Arga hundar och arga förare

Positiv och negativ förstärkning

Jag har ibland tänkt tanken och säkert sagt det också att ett hundförbud mot vissa raser kan vara bra. Men det är mer utifrån tanken att vi inte verkar få bukt med de personer som är olämpliga ägare än att det är hundraserna i sig.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

7 Svar på “Det finns inga farliga raser enligt Norsk studie”

 1. Malin

  Jag håller med fast ändå inte, jag vill inte ha en tysk jaktterrier i mitt område som inte aktiveras eller får jaga. Jag vill heller inte ha en vakthund/herdehund mitt område som inte får utlopp av det den är till för. Vissa raser är så specifikt skapade att de inte mår bra av att inte få utlopp för det de är skapade för att de kan bli farliga om de inte får göra det de är skapta för oavsett metod. Vissa raser bör man även ha en sådan respekt för att vissa beteenden finns skapta hos hunden att man får leva med det, tänker på jakthundar som har så mycket jaktinstinkt, de ska man ju inte ha lösa i skogen. Sedan går det såklart att träna men respekten för att hunden inte blir perfekt måste finnas och så måste man välja rätt rasval:)

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Jag håller med dig Malin. Men d är inte raserna fel det är okunskapen hos ägaren. Nån sorts licens för vissa raser kanske?

   Svara
   • Malin

    Nej det är inte rasernas fel, vet bara att en duktig och oerhört kunning jaktperson sa vi är rädda för amstaffar men om inte så oerhört kunninga människor hade ägt tyskjakt terrier hade det varit dessa vi haft rasförbud på;). Ja det är vår plikt att äga en ras som passar oss kan bara se på min egna hund. Är oerhört aktiv behöver mil promenader tillsammans med aktivering för att vara nöjd och då är inte detta någon ras de vill ha rasförbud på. Men det är ett jäkla jobb att ha hund och vi har en skyldighet att aktivera och läsa av våra hundar vad de klarar av och inte klarar av. Att även sätta gränser och inte bara tänka att hunden klarar av allt är minst lika viktigt som att använda positiva metoder:)

    Svara
 2. Eva H

  Håller helt med dig om tax!
  (Hoppas kunna ha en med tiden för jag saknar uppväxtens grabbar.)
  Jag blir alltid lite full i skratt när listor över “Intelligentaste/smartaste raserna” presenteras.
  Jag är inte alldeles helt överens om att följsamhet o “alltid” göra som ägaren säger tyder på intelligens alla ggr…. Jag tycker Assar är väldigt intelligent men det har han visat genom att lösa problemen med hur man stjäl saker, kommer åt att tugga toapapper utan att matten märker, hur man tystast städar kattlåda mm mm mm mm mm 😀

  Svara
 3. Eva H

  Håller med du!
  Har 2 exempel på väldigt nära håll….
  Dels grannens för andra hundar ent livsfarliga “kamphund” som har en husse som tycker han visar STORA kunskaper som ägare när han lägger ner vovven…. (Nu är det dock en stackars matte som har ansvar sedan ca 1 år men det är en annan historia… PMa om du undrar) Hunden är klart osäker o nervig (hörs på skällande när han är ensam t.ex.) men uppfattas som “tuff” o “farlig” avägaren.
  Så har vi luddpellen här…. Den där om vilken närmast ingen vill tro hur mycket jag fått jobba med honom för att t.ex. kunna torka tassar utan att riskera fingrarna. “Men han är ju så sööööT!” underförstått “Han kan väl inte bli läskig!”
  Om jag fått en tia för var gång jag hört det under mina 36 år med sammanlagt 9 amrisar vore ekonomin klar om jag så lever till 100 😀

  Svara
  • Matte Sofia Inläggsförfattare

   Ja men precis. Många dömer hunden efter håren så att säga vilket blir så fel så fel. Jag hamnar jämt i diskussioner om taxens “envishet” (som jag väljer att tolka som självständighet och inte ren envishet). Många anser att taxen inte går att träna, dom gör helt enkelt inte som ägaren vill. när jag försöker förklara att det handlar om hur bra man “betalar” för beteenden = hunden vill ha lön för att jobba så blir det svårare för dem att komma med argument. Jag anser att taxen är en rätt lättjobbad ras bara man vet vad hunden vill ha för lön. Den kommer inte vika sig för att du skäller eller bli arg.
   Älskar taxens särdrag och framavlade egenskaper av att vara självständiga. De är även avlade på “envishet” i den mån att de inte ska ge upp i första taget som jakthund. Då kan den skadas eller dö. Men att tolka det som att taxen är obildbar visar bara människans ovilja att se saker från ett nytt perspektiv. THINKING OUTSIDE THE BOX så att säga.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.