Inledningen

Man talar med en god vän om sina hundproblem och får råd. Grannen man möter i trappan kommer med anvisningar om vad man borde ha gjort i stället. En främmande person på gatan försöker välmenande, på basis av sin erfarenhet, att råda“.

Ja hur väl känner man inte igen det där. När vi fick hem Alf så hade alla åsikter om hur vi skulle göra. En del hade aldrig ens träffat Alf.

Detta grundar sig på att hundtänkande till sörsta delen baserar sig på åsikter och inte på insikter“.

Det låter inte klokt men är nog sant. Hur kommer det sig att så mycket i hundträning och hunduppfostran bara är åsikter? Det borde ju grunda sig på fakta, forskning, erfarenhet och framför allt vad som funkar (och då inte funkar menat för att man alltid gjort så). En del har så svårt för att ta till sig att man faktiskt kommit fram till andra slutsatser genom att studera vad som funkar och genom att förstå psykologin bakom beteenden. Därför är det så svårt att förstå de som använder våld, tvång eller allt för höga krav i sin uppfostran/träning. “Ledarskap” och “konsekvenser” är ord som mer och mer urholkats till att ofta innefatta just hårda metoder. Orden beskriver ju egentligen något helt annat. Tänkte tillbaka på det där vår kursledare sa om hur en bra chef är..

(Läser Anders Hallgrens böcker)

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.